Dolar 32,3190
Euro 35,1206
Altın 2.301,92
BİST 9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Az Bulutlu
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C

İYİ UYKULAR YENİŞEHİR (2)

İYİ UYKULAR YENİŞEHİR (2)
23 Şubat 2012 14:50
A+
A-

Bursa, Nisan 2011 tarihinden bu yana, kendi geleceğini konuşuyor. Bursa’nın imar anayasası olarak kabul edilen 1/100000 ölçekli il çevre düzeni planıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan, sivil toplum kuruluşlarından, meslek odalarından bilgi isteniyor. İlçe Belediyelerinden görüş soruluyor. Taleplerinin iletin deniliyor.

https://www.yenisehir.com/iyi-uykular-yenisehir/ adresinde geçen hafta yayınlanan İyi uykular Yenişehir başlıklı yazının devamıdır…

Konuyla ilgili yapılan toplantılarda Bursa bütün yönleriyle ve tüm ilçeleriyle birlikte ele alınıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’na göre ortaklaşa hazırlanan 1/100000 ölçekli Bursa il çevre düzeni planı için her kesimin görüşünü alınıyor.
Belediyeler, bu konuyu kendi ilçelerinde ele alıyor ve ilçedeki tüm kesimlerden görüş alıyor. Oluşan talepleri de yapılan bu toplantılara taşıyor.
Yenişehir Belediyesi’nin bu tür bir çalışması yok. Görüş soracak kurum, öneri alacak kişi çıkmayacağı düşünülüyor ki ne bir sivil toplum kuruluşunun ne de meslek kuruluşlarının haberi var.
Yenişehir Belediyesi’ni
S. Sinan Süzgün temsil ediyor

Konuyla ilgili olarak 25 Nisan 2011 günü, Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü S. Sinan SÜZGÜN’le bir görüşme yapılıyor. Bu görüşmenin tutanaklarından anlaşıldığı üzere Sinan Süzgün şunları belirtiyor:
– 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planının revizyonu sunulmuştur (Gelişme alanı talebi olmamış, aynı sınırlarla sunulmuş).
– Havaalanı sınırı değişince Yenişehir Belediyesi olarak o bölgede bir fuar alanı talebi oluşmuştur.
– 175 hektar alana sahip OSB’nin 75 hektarı Şişecam’a verilmiş durumdadır. Şişecam’ın bu alanda 6 tane kurulu fabrikası bulunmaktadır (Anadolu Cam, Trakya Cam…vb.).
– OSB farklı ve özel olsun isteniyor. Bu bağlamda prestijli sanayi kuruluşlarının gelmesiyle ön plana çıkılması planlanıyor. (Güliş, Mitsubishi gibi firmalarla görüşmeler yapılıyor.). OSB dışında yaklaşık 80 ha sanayi alanı ve konut dışı kentsel çalışma alanları bulunmaktadır.
– Lojistik firmalarıyla görüşmeler yapılmaktadır.
– Yeni Ankara Yolu’nun kuzeyinden geçen çevre yolu yapılıyor. Bu yol ile Bilecik-Bozöyük arası 7-8 km kısalacak ve yolun kısalması, rahatlığı açısından Yenişehir ön plana çıkacaktır.
– Hızlı Tren projesine taşımacılık da eklenince Yenişehir bu durumdan pay almayı hedeflemektedir (Akdere’ye durak yapılacak).
– Boğazköy Barajında İnegöl’ün arıtması bulunmadığı için ileride sanayi atıklarının olacağı ve yazın koku oluşacağı düşünülmektedir. Piknik alanları için kötü bir durum söz konusudur.
– Karayolu, tren yolu ve havaalanının bulunması Yenişehir’e bir fuar alanı düşüncesini desteklemiştir.
– Yenişehir’de belde belediyesi bulunmamaktadır.
– Kuzeyden geçecek çevre yolunun da etkisiyle arazi fiyatlarında hareketlenmeler ve yükselmeler söz konusudur.
– Havaalanı, Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan dolayı aktif olamamaktadır. Havaalanının aktif olması için buraya etkin prestijli firmaların gelmesi ve havaalanının çalıştırılması gerekmektedir.
İnegöl İşi Ciddiye Alıyor
Aynı amaçla İnegöl Belediyesi ile de görüşülüyor ve konunun muhatabı İnegöl Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’tır ve İnegöl işin ciddiyetini bilmektedir. Bu durum, yapılan görüşmeden sonra hazırlanan rapora yansır. İnegöl’ün talepleri tutanaklara şöyle geçer.
– Kent konseyinde yapılan çalışmalar belediyede bazı tereddütlere yol açmıştır.
– İnegöl’ün planlamasının yerinde incelenerek yapılması daha sağlıklı olacaktır.
– İnegöl, Bursa-Ankara Karayolunun güneyinde ısrarla büyümeye devam ediyor. Şehrin güneye verimli tarım arazilerine ve su kaynaklarına doğru büyümesinin tarihi bir hata olduğu düşünülmektedir.
– TOKİ’ nin bulunduğu bölgeye ve Alanyurt taraflarına genişlemek isteniyor.
– İnegöl, Bursa tarafından çok net anlaşılamamış bir ilçedir.
– İnegöl’e uzun vadede bakılması gerekiyor.
– Mobilya sanayi katlayarak büyüme potansiyeline sahip, ancak küçük atölyeler iş yapamıyor artık.
– 2. Mobilya Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor.
– İhracat hacmi 1 milyar $ olup ve 2010’da ihracat artmıştır.
– Başkanın İnegöl vizyonu için düşünceleri-beklentileri şunlardır:
1) Mobilya Sanayi Şehri
2) Tarım Şehri (Tarım girdileri, tarım ihracatı artmış.)
3) Tarih ve Turizm Şehri (Oylat kaplıcalarındaki tesislerin kapasiteleri arttırılmış,
Uludağ eteklerinin büyük bir kısmı İnegöl dâhilinde olduğu için dağ turizmi gelişebilir.)
İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal MALGARALI ve Şehir Plancısı
İnegöl Belediyesi Şehir Plancısı Firdevs ÇOBAN’la yapılan görüşmeden ise şu sonuçlar çıkıyor:
– Odalardan fikir alınmasının iyi olacağı düşüncesindeler.
– 1/25000 ölçekli planda revizyonlar yapılıyor (Mezarlık alanı, köy yerleşik alanları, baraj, çevre yolu vb.).
– Muradiye Mahallesi ve Huzur Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm Alanları mevcuttur.
– TOKİ 2.etap çalışması, Alanyurt Kent Mezarlığı, Çevre Yolu devamı, katlı otopark yapımı vb. projeler bulunmaktadır.
– Mevcut konut alanları içerisinde kalan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nin taşınması düşünceleri var (Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nin yanına olabilir.).
– İnegöl’e üniversite alanı önerileri düşünülmektedir.
Belediye başkanları için yapılan toplantıya
Cingil katılmıyor

Bursa’da süreçle ilgili yapılan bir diğer bilgilendirme ve görüş alma toplantısı, 19.05.2011 günü bursa Merinos kongre ve Kültür Merkezi’nde Hüdavendigar toplantı Salonu’nda yapılır.
Katılımcılar arasında İlçe Belediye Başkanları, Belde Belediye Başkanları da vardır. Her iki grup ayrı saatlerde bu toplantılara alınır ve kendilerine katılım süreci hakkında hem bilgi verilir hem de 5 soru ile bulundukları ilçe ya da beldenin durum tespiti istenir. Bunun için Başkanlar, kendilerine yöneltilen 5 soruya cevap verirler.
Aynı toplantıda, Bursa İl Çevre Düzeni Planı çalışma yönergesi hakkında bilgi verilir, Bursa İl Çevre Düzeni Planı üretme sürecini şema üzerinde açıklanır. Çalışma Grupları belirtilip çalışmada yer alacak çeşitli üniversiteden Öğretim Görevlileri, belediye başkanlarına tanıtılır.
Prof. Dr. Mehmet OCAKÇI (İ.T.Ü.) Belediye Başkanlarına yöneltilecek sorular hakkında bilgi verdikten sonra ilçelerini bu sorular doğrultusunda kısaca anlatmaları istenir.
Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Cingil’in yer almadığı ama Bursa’nın merkez ilçeleri de dahil olmak üzere tüm ilçe ve belde belediyelerinin yer alarak cevaplandırdıkları 5 soru şöyle:
1. İlçenizin (ve konumsal özelliklerinin) önemli gördüğünüz potansiyellerini sıralayınız?
2. İlçenizin (ve konumsal özelliklerinin) önemli gördüğünüz sorunlarını sıralayınız?
3. İlçenizin önemli gördüğünüz potansiyellerinden hangileri sizce rekabet gücüne (yerel, bölgesel, küresel ölçekte) sahiptir veya sahip olabilir?
4. İlçenizde uygulanmakta olan ve geleceğe dönük öngördüğünüz projeleriniz nelerdir? Bu projelerin gerçekleşmesi nelere bağlıdır ve gerçekleşme süresi hakkında ne düşünüyorsunuz?
5. Bursa 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı katılım süreci için görüşleriniz nelerdir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?