Dolar 32,3669
Euro 34,9560
Altın 2.325,70
BİST 9.141,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 19°C

İYİ UYKULAR YENİŞEHİR

İYİ UYKULAR YENİŞEHİR
13 Şubat 2012 01:40
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından 5302 sayılı kanuna istinaden Bursa’nın 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı yapıyor,  Yenişehir’in haberi yok…

1996 yılında yapılan 2020 hedefli plan, 2050 yılını hedef alan boyutuyla yeniden planlanıyor. Yapılan planda Bursa’ya bir bütün olarak bakılıyor ve tüm ilçeleriyle birlikte düşünülerek yapılıyor. Çevre Düzeni Planı çalışmaları her ne kadar şeffaf ve katılımcılık esasları göz önüne alınarak yapıldığı belirtilse de araştırıldığında, durumun böyle olmadığı görülüyor. En azından Yenişehir için böyle.

2050 yılı hedefleniyor

Bursa’nın geleceği için hazırlanan master planla, 2020 planının yanı sıra 2050 yılını hedef alıyor. Bu plan içinde deprem ve afet bölgelerinde yapılması planlanan çalışmalar, kentsel dönüşümler, sanayi ve ticaret alanları, tarım toprakları gibi her alanı kapsıyor ve kentin geleceği ele alınıyor.
Bunlar yapılırken konu, kamuoyu ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılmıyor, öneriler alınmıyor. kentsel dönüşüme ihtiyaç olan bölgelerde uygulanacak çalışmalardan tutun, tarım alanlarının planlamasına kadar yapılan çalışmaları kamuoyu bilmiyor.

Siyasi partilerin bile haberi yok

Siyasi partilerin üst düzey yöneticilerinin bile haberi yok. Bursa’nın geleceği nasıl olacak ve tarım toprakları nasıl korunacak? Tüm bu soruların cevabını vatandaş bilmek istiyor. Kentin anayasasını oluşturanlar, yapılan çalışmaları hemen herkesten saklıyor.
Bursa’nın planlı kentleşmesini yönlendirmeyi hedefleyen üst ölçekli bu plan, Bursa’da ve dolaysıyla Yenişehir’de yapılacak tüm araştırma, planlama, projelendirme ve uygulama çalışmalarını kapsıyor.
Yani bu planlama içinde Yenişehir’de var. Yenişehir’in 2050 yılına kadar olan dönüşümü planlanacak. Nerede ne yapılacağı, nasıl yapılacağı belirlenecek. Bunlar yapılırken de hangi yılda Yenişehir’in ne kadar büyüyeceği, nüfusunun ne kadar artacağı, sanayi şehri mi tarım şehri mi olacağı, nelere ihtiyacı olacağı ve bunlar için neler yapılacağı, sorularının cevapları bu planın sınırları içinde yer alacak.

Yenişehir bu planlamanın neresinde? Yenişehirli konuyu biliyor mu?

Bu sorunun cevabı açık. Yenişehir bu çalışmanın hiçbir yerinde ve Yenişehirli konuyu bilmiyor. Yenişehir’deki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve siyasi partiler de bilmiyor.
Yenişehir belediyesi biliyor mu? Biliyor da gereken önemi veriyor mu? Yenişehir için talepleri var mı? Yenişehir kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor mu? Konunun Yenişehir’de tartışılmasını sağlayacak mı? Soruları cevap bekliyor.

Peki, Yenişehir’in talepleri var mı?

Yenişehir’de yaşayan insanlar, bu planları ne zaman öğrenecek. Kendi şehri ile ilgili alınacak kararları, yapılan planları ne zaman bilecek. Daha da önemlisi hazırlık aşamasında Yenişehir’in yönetiminden sorumlu olanlar Yenişehir’i temsil edebiliyor mu? Taleplerimiz var mı? Bu talepler kim eliyle nasıl dile getiriliyor. Yenişehir, bu çalışmalar içinde kiminle temsil ediliyor ve bu temsilde Yenişehir ile ilgili hangi talepler dile getiriliyor?

İşlem 2014’te tamamlanacak

Tüm ilçeleri Bursa Büyükşehir sınırları içinde düşünenlerin ifadelerine göre bu işlem 2014 yılına kadar tamamlanmış olacak. Yenişehirli bu konuda ne düşünüyor. Gelecek hesapları içine bu konuyu dahil edebiliyor mu?
Yenişehir’in nüfusu hangi yılda ne kadar olacak. Hangi bölge sanayi için ayrılacak, hangi bölge tarım alanı olarak kalacak. Yenişehirli gelecek hesapları içinde hangi değerlerine sahip çıkacak. Hangi yatırımlarını koruyacak, hangilerini yenileriyle değiştirecek.
Büyükşehir’e dahil edilmesi düşüncesi gerçek olacaksa Yenişehir bundan nasıl etkilenecek. Bazı köylerimizin köy tüzel kişiliğine ait olan arazileri çeşitli kooperatiflere devrederek başlarına geleceklere hazırlanmaları yeterli olacak mı?
Yenişehir Yaşanabilir, sağlıklı, yaşam kalitesi artmış, kentsel bir dönüşüm yaşayacaksa kırsal yaşam çevreleri korunabilecek mi? Öyleyse bu nasıl olacak.

Bu sorular ve daha yüzlercesi cevap bekliyor

Yenişehir’in yönetiminden sorumlu herkes bu konunun takipçisi olmalı. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları kayıtsız kalmamalı ve en önemlisi Yenişehir Belediyesi konuyla ilgili neler yapıldığını, neler yapılacağını Yenişehir insanına anlatmalı. Öneriler almalı, görüş sormalı, öneriler almalı ve bu planın yapımcılarından taleplerde bulunmalıdır.
Aksi halde, Yenişehir dışında, Yenişehirlilerin bilgisi alınmadan yapılan planlar, sonuçları itibariyle kabul etmek zorunda kalacağımız zorunluluklar olarak karşımıza çıkacak.

Ayrıntı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?