Dolar 32,5069
Euro 34,9330
Altın 2.437,78
BİST 9.717,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 19°C

Yenişehir’in yakın tarihi üzerine notlar

Yenişehir’in yakın tarihi üzerine notlar
27 Ağustos 2011 13:06
A+
A-

Osmanlı’ya başkentlik yapmış Yenişehir’in yakın tarihini yakından bilen ve tüm olayları dün olmuş gibi hatırlayıp anlatan isimlerle röportajlar yapacağız.

Amaç; hem karanlıkta kalmış önemli olayları yeniden hatırlamak hem de aynı dönemi birden fazla kişiden dinleyerek eksik bilgileri tamamlamak.

Bu haftanın, belki de önümüzdeki birkaç haftanın konuğu A Kadir Çeltikoğlu.
Çeltikoğlu, Yenişehirlilerin yakından tanıdığı bir isim. 80 yaşında tam bir delikanlı.
Yıllar öncesinin Yenişehir’ini anlatırken hafızasına hayran olmamak mümkün değil. Anlattıkları içinden çekip çıkarılacak küçük bir ayrıntıyla bile yıllar öncesinin Yenişehir’i ve Yenişehirlisi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün.
A.Kadir Çeltikoğlu’ndan kendisi hakkında yazmasını istedik. Bu hafta daha yakından tanıyacağımız Çeltikoğlu ile önümüzdeki haftalarda Yenişehir’in tarihi sokaklarında dolaşacak, olayları irdeleyecek ve Yenişehir’e hizmet etmiş insanları anacağız.
Kendisi bizlere 1948 yılında açılan Yenişehir Ortaokulu’nun ilk mezunlarını ve bugün itibariyle hangisinin nerede ne yaptığını anlatacak. Doğaldır ki kendi tarihi şartları içinde yaşadıklarını ve yaşananları yazacak.

İşte; Çeltikoğlu’nun,
A.Kadir Çeltikoğlu Kimdir? Sorusuna verdiği cevap:

Babam 1889 yılında ilçenin Çayır mahallesinde dünyaya gelmiş. 1909 yılında süvari olarak İstanbul Rami’de Fahrettin Altay’ın yanında asker olmuş.
Sultan Hamit, Sultan Reşat ve Sultan Vahdettin olmak üzere süvari muhafız alayında 6 yıl hizmet verdikten sonra Fahrettin Altay babamı Yarbay Mustafa Kemal’in seyisi olarak görevlendirmiş. 1.Balkan, 2. Balkan, Trablusgarp ve Çanakkale olmak üzere dört harpte de Mustafa Kemal’in yanında olmuş ve Albay olan komutanının arabacısı olarak 13 yıldan fazla hizmet ettikten sonra görevini gazi olarak tamamlamış.
Babam, Yenişehir’e döndükten sonra annemin babasına ait işyerinde arabacı olarak çalışmış. Sonrasında da patronunun kızı annem Zehra Uzunoğlu ile evlenmiş.
Altı kardeşten hayatta kalan tek isim olan A.Kadir Çeltikoğlu, 1931 yılında, Yenişehir çayır mahallesi Hacı İsa sokakta dünyaya gelmiş. İlkokul’u Ulucami mahallesinde bulunan Kaymakam evinin yanında Süleyman Paşa İlkokulu’nda okumuş. İlçede ortaokul olmadığı için Bursa 2. Tahtakale Ortaokulu’na başlamış. Bu tarihlerde Bursa’nın bilinen nüfusu 100 bin civarındadır.
Çeltikoğlu’nun Bursa’da tanınmış okul arkadaşları vardır. Zeki Müren, İskender Kebapçısı Cevat Adnan Türkay, Kafkas Pastanelerinin sahibi Adnan Tatveren gibi isimler bunlardan sadece birkaçı.
A.Kadir Çeltikoğlu son sınıfa geldiğinde hayatını değişir.
Kendinden küçük 3 kardeşini 24 saat içinde kaybeder. 1942-1947 Alman harbi vardır ve ülke zor günler yaşamaktadır. Üç kardeşi, sıtma nedeniyle vefat eder.
Kardeşlerin ani ölümü üzerine öğrenimini yarıda kesip Yenişehir’e dönmek zorunda kalan Çeltikoğlu, bir süre sonra Toprak Mahsulleri Ofis’inde işe başlar. İstanbul’a çıkan nakil sonrasında Çeltikoğlu gitmez ve Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz’ün katkılarıyla Tekel’de çalışmaya başlar. Daha sonra, Tekel’in Bursa Baş Müdürlüğü’nde yapılan sınava giren Çeltikoğlu’nun tayini bu kez Söğüt’e çıkar ama o yine gitmez.
Çeltikoğlu, bir süre sonra asker olur ve 24 aylık askerlik sonrasında, Belediye Başkatibi olarak ataması yapılır ve evlendirme memurluğuyla birlikte her iki görevi yıllarca sürdürür. Bir süre sonra İçişleri Bakanlığı, Başkatip kadrolarını, Yazı İşleri Müdürlüğü olarak değiştirir ama o bu yeni unvanını kullanmaz.
Çeltikoğlu, 29 yıl hizmetten sonra 1979 yılında kendi isteğiyle emekli olur.
Not: Kısaca özetlenen bu yaşam içindeki ayrıntıları, gazetemizin sonraki sayılarında bulacak ve her birinden ayrı tatlar alacak ve çok şey öğreneceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?