Dolar 32,5098
Euro 34,9316
Altın 2.439,45
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Yenişehir’e kültür çıkarması

Yenişehir’e kültür çıkarması
29 Eylül 2010 11:43
A+
A-

Bursa Araştırmaları Merkezi, Yenişehir’in Yarhisar ve civar köylerine inceleme gezisi düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Bursa Araştırmaları Merkezi, Osmanlı’nın kuruluş öncesi ve kuruluş aşamasındaki ilk mimari örneklerini verdiği Yenişehir’in Yarhisar ve civar köylerine inceleme gezisi düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz’ın yanı sıra, Uludağ Üniversitesi’nden tarihçi, arkeolog ve sanat tarihçiler, konuyla ilgili bürokratlar ve sivil toplum temsilcilerinin de katıldığı gezide, hem Osmanlı’nın ilk dönemlerinden kalan eserlerle ilgili hem de erken dönem Bizans ve Roma eserleri üzerinde genel bir inceleme yapıldı. Geziye katılan tarihçi ve akademisyenler, kendi alanlarına giren konularda daha kapsamlı araştırma ve inceleme yaparak kamuoyunu bilgilendirecekler.

YENİŞEHİR’DE OSMANLI’NIN İZLERİ HALA YAŞIYOR

Kurulduğu günden bu yana Bursa üzerine çeşitli araştırma ve yayınlara imza atan Bursa Araştırmaları Merkezi, ilk kapsamlı gezisini Yenişehir ve köylerine yaptı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Osman Çetin, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Bahri Yıldız, Doç. Dr. Cafer Çiftçi, Doç. Dr. Salih Pay, Doç. Dr. Ahi İhsan Karataş, Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, Doç. Dr. Doğan Yavaş, Doç. Dr. Sezai Sevim, Doç. Dr. Mine Akkuş, Bursa Müze Müdürü Enver Sağır, Bursa Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ve Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez’in katıldığı gezinin ilk durağı, tarihi Yarhisar Köyü oldu. Bursa Araştırmaları ekibi, kısa bir süre önce restore edilen ve Osmanlı’nın ilk dönem eserlerinden olan tarihi hamamda ve köy camisinde inceleme yaptı. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Doç. Dr. Doğan Yavaş, katılımcılara, eserlerin mimarisi ve tarihi geçmişiyle ilgili bilgi verdi. Yarhisar Köyü’ne eşsiz bir güzellik katan şelaleyi de gezen araştırma ekibi, buradan yine Osmanlı’nın kuruluş dönemi yerleşim bölgelerinden biri olan Çiçeközü Köyü’ne geçti. Köy kahvesinde gerçekleşen toplantıda hem köy ile ilgili tarihi bilgiler tazelendi hem de köylülerden bugünkü durumlarıyla ilgili bilgiler alındı. Geziye katılan tarihçi ve akademisyenler, köylülerin gösterdiği her türlü bilgi ve mimari öğe üzerinde titizlikle durarak köylüleri sahip oldukları tarihi birikim konusunda bilgilendirdi.

TÜRBE İÇİN PROJE HAZIRLANACAK

Ekibin bir sonraki durağı, II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed döneminde yaşayan ve önemli bir dini şahsiyet kabul edilen Akbıyık Sultan’ın adını alan köy oldu. Köy meydanında hem katılımcıları hem de köylüleri bilgilendiren Prof. Dr. Mustafa Kara, Hacı Bayram ı Veli’nin de talebesi olan Akbıyık Sultan’ın çok önemli bir manevi şahsiyet olduğuna dikkat çekti.
Köydeki incelemeler kapsamında, Akbıyık Sultanı Ahmed Şemseddin’in Türbesi de gezildi. Türbe bahçesindeki hazireleri ayrıntılı olarak inceleyen tarihçiler, her bir taşı okuyarak arka plandaki tarihi derinliğe ulaşmaya çalıştılar.
Diğer yandan, türbenin ve bahçesinin bakımsızlığı da dikkatlerden kaçmadı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, türbe yapısında ve çevresinde düzenleme çalışması için proje hazırlayacaklarını söyledi.

SON DURAK SİNAN PAŞA KÜLLİYESİ OLDU

Bursa Araştırmaları ekibinin son durağı, Yenişehir merkezdeki Sinan Paşa külliyesi oldu. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Doç. Dr. Doğan Yavaş, 16. Yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Sadrazamı ve Yemen Fatihi olarak bilinen Sinan Paşa tarafından yaptırılan külliye hakkında katılanlara bilgi verdi.
Geziyi değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Osmanlı’nın kuruluş öncesi dönemine ait bölgede çok sayıda eser olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oğuzoğlu, tespit edilen buluntuların daha ayrıntılı incelenip sonuçlandırılacağını söyledi.

BÖLGE ROMA VE BİZANS KALINTILARI BAKIMINDAN ZENGİN

Geziye katılan Prof. Dr. Mustafa Şahin de, bölgenin erken Roma ve Bizans dönemi kalıntıları bakımından zenginliğine değindi. Bölgede bir höyük tespit edildiğini anlatan Prof. Şahin, “İlerleyen zamanlarda tekrar gelerek kapsamlı araştırmalarımız, gerekirse arkeolojik kazılarımız olacak. O çalışmalar bize Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin ışık tutacak” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?