Dolar 34,7784
Euro 36,7823
Altın 2.946,32
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Yağmurlu
Bursa
16°C
Yağmurlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 13°C
Çar 10°C

YENİŞEHİR DEPREM RİSKİ ALTINDA

YENİŞEHİR DEPREM RİSKİ ALTINDA
27 Ekim 2011 01:40
A+
A-

Bursa deprem tehlikesi bakımından Türkiye’nin en riskli illeri arasında yer alıyor. Bursa tarihinin en büyük depremi ise 1850 yılında yaşanıyor ve Yenişehir’den Çeltikçi’ye kadar tüm köylerde yıkım meydana geliyor.

Bursa bölgesinde tarihte yaşanmış depremlerde hangi fayların kırıldığı ve depremlerin tekrarlanma süreleri bilinmiyor ancak oluşturduğu topoğrafyaya bakıldığında Bursa ve civarında yaşanacak muhtemel bir yer hareketinin kısa uzunluktaki faylar boyunca gelişeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar Bursa’nın doğusunda yer alan Yenişehir havzasını Kuzeybatı ile Güneybatıdan kesen ve yaklaşık 30 km uzunluğunda olduğu tahmin edilen fayların risk oluşturduğunu dile getiriyor. Bu faylar boyunca orta büyüklükte depremlerin oluşabileceği ise bir diğer tahmin. Öte yandan tarihsel kayıtlarda Bursa’da çok sayıda can kaybı ve ağır hasara neden olduğu bilinen iki adet deprem var. 1850 ve 1855 tarihlerinde yaşanan depremler orta büyüklükte olmalarına rağmen büyük bir yıkım meydana getiriyor. Kentlerde ve özellikle kırsal kesimde yapılaşma standardı düşük olduğundan deprem sırasında oluşan hasar yüksek oluyor.

Yenişehir’in yakın tarihinde en çok hissettiği sarsıntılar 2008 ve 2010’da yaşandı

Yenişehir Çevre Hareketi’nin (YEÇEV) hazırladığı rapora göre yakın tarihte merkezi Yenişehir olan ve şehir merkezinde de belirgin olarak hissedilen iki depremin kayıtlara geçtiği görülüyor. İlki 27 Ağustos 2008’de saat 14.38’de yerin 8,3 km altında meydana gelen depremin 2,8 şiddetinde olduğu tespit edilirken yakın tarihte olan bir diğer deprem ise 11 Haziran 2010 tarihinde yaşanıyor. Bu deprem ise yerin 4,1 km altında gerçekleşirken 2,3’lük bir sarsıntı yaratıyor.

Yenişehir’in 161 yıl önce yaşadığı büyük deprem

Tarihte Bursa’nın en fazla kayıp yaşadığı depremler 19 Nisan 1850 (7 şiddetinde) ve 31 Ocak 1855 (8 şiddetinde) tarihlerinde yaklaşık 5’er yıl arayla gerçekleşmiştir. Ana şoktan 15 dakika önce yaşanan öncü sarsıntıyla birlikte Bursa’da ağır yıkım yaşanmış ve Yenişehir’den Çeltikçi’ye kadar olan tüm köyler hasar görmüştür. O yıllarda nüfusun 35 bin olduğu Bursa’da 220 can kaybı tespit edilmiş ve 3 bin 300 ev ve dükkanla birlikte çok sayıda cami, kilise ve ipek imalathanesi çökmüştür. Şehirdeki minarelerin birçoğu tamamen çökmüş, geniş binalar ve ahşap evler ana şoka dayanmış ancak eş zamanlı yangınlar yıkımın bilançosunu daha da arttırmıştır. Bursa’da en ağır hasar Kale meydanında gelişmiştir. Apolyont Gölü çevresi ve kuzeydeki Mudanya’ya kadar olan alanda 2 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bazı bölgelerde büyük yarıkların oluştuğu, kaynak sularının kuruduğu ve kaya düşmelerine bağlı hasarların ortaya çıktığı görülmüştür. Edirne, Balıkesir ve İstanbul’da bazı eski binalar ve duvarlar çökerken, Gelibolu, Balıkesir ve Kütahya’da minareler ve güvercin kuleleri zarar görmüş, desteksiz duvarlar göçmüştür. Hatta deprem Atina, Rodos ve Yozgat’ta da hissedilmiştir.

Prof.Dr. Ahmet Ercan: “Bursa’da 2015 yılına kadar deprem beklentisi yok”

Deprem uzmanı, Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bursa’da 2015 yılına kadar Deprem beklentisi olmadığını söyledi.
Olası Marmara ve Bursa Depremi konusunda bilgiler veren Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bursa için 2015 yılına kadar bir Deprem beklentisinin olmadığını söyledi. Bunu kendi buluşu olan bir sistemle rahatlıkla söyleyebildiğini belirten Ahmet Ercan, bu sistemin başkası tarafından kullanılmadığını öne sürdü.

Enerji’nin yüzde 13’ü Yenişehir-Bursa-Manyas kolunda

Marmara üzerindeki kırıklarda enerjinin yüzde 78’inin Gölcük’te, 10’unun Gemlik kırığında, Yüzde 13`ünün ise Yenişehir-Bursa-Manyas kolunda toplandığını anlatan Prof.Dr. Ahmet Ercan, “Bursa üzerindeki kırıkta enerjinin az oluşu nedeniyle Bursa’da Deprem az oluyor. Çünkü fay hattı çok küçük. Bu nedenle Bursa’da 150- 200 yılda bir Deprem riski oluşuyor. Bursa’nın 1850 yılında yaşadığı deprem aslında 9 büyüklüğündeydi. Ancak Bursa bunu 7 büyüklüğünde hissetti. 1855’de yaşanan Deprem Bursa için daha yıkıcı oldu” dedi. Ercan Bursa’daki olası Depremin en fazla 6.7 büyüklüğünde olabileceğini belirtti.

(Yenisehir.com – Özel haber)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?