Dolar 32,5559
Euro 34,9352
Altın 2.442,90
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 19°C

YALNIZ GEZGİNİN YOLARKADAŞI

YALNIZ GEZGİNİN YOLARKADAŞI
1 Eylül 2012 12:44
A+
A-

Yirmi yıldır seyahat ediyorum, daha doğrusu dünyayı geziyorum. Bu gezilerimi organize ederken ne bir tur ne de rehber kullanıyorum. Tek başına seyahat etmeyi tercih ediyorum. İnsanlar, ‘Nasıl tek başına geziyorsun, zor olmuyor mu?’ diye soruyorlar.

Tabii zorluklarla karşılaşıyorum. Geziler bazen can sıkıcı olabiliyor, bir takım aksilikler çıkabiliyor. Hastalıklar ve akla gelmeyen olumsuzluklar yaşanabiliyor. Ama geriye dönünce tüm bunlar hoş bir anı olarak hatırlanıyor.

Bugün burada, sürekli maruz kaldığım bu soruyu açıklığa kavuşturmak istedim. İşin sırrı ‘Rehber Kitap’ta…

Seyahate çıkmadan önce, iyi bir rehber kitap edinmenizi öneririm. Rehber kitaplar, tek başına gezenler için gideceğiniz yeri iyi bilen bir arkadaş gibidir.

Bu tür kitaplar, az parayla mümkün olduğu kadar çok şey yapmak ve her yeri görmek için yazılmıştır. Her şeyi kolay planlamanızı, ucuz ve en önemlisi güvenli seyahat etmenizi sağlayacaktır.

Gidilecek, kalınacak, görülecek yerleri anlatan ve her sene yenilenen en iyi rehber kitaplar maalesef sadece yabancı dilde mevcut. Bu tür kitapları büyük şehirlerdeki kitapçılardan ya da internetten bulabilirsiniz. Amazon, ikinci el olarak da satışa çıkarıyormuş.

Alacağınız kitabın son baskısı olmasında fayda var. Eski bilgiler bir takım aksilikleri de beraberinde getirebiliyor. Kalmayı planladığınız otel tadilatta olabiliyor. Mesela Konya seyahatimde kalmayı düşündüğüm oteli ararken yerinde bir dershane bulmuştum.

Dünyadaki hemen her ülke için rehber kitap hazırlayıp, bunu iki-üç yılda bir yenileyen birkaç yayıncı var. En bilinenleri ‘Let’s Go’ ve ‘Lonely Planet.’

Let’s Go, Avrupa’ya yönelik hazırlanmıştır. Harvard’lı gençlerin yazdığı bir kitap olmasına rağmen daha çok Avrupa’yı ve özellikle de trenle gezenlere göredir. Kalınacak yerleri, yenecek yemekleri, aktiviteleri, kültürel turları, müzeleri, festivalleri kapsar. Kitapta Avrupa’nın çeşitli dillerinde basit kelime ve cümleleri yazan ufak bir sözlük ve haritalar bile bulunmaktadır.

Lonely Planet-benim favorim- bağımsız gezginler arasında bir kültürdür. Dünyanın en bilinmedik ülkeleri hakkında kitapları bulunmaktadır. Yazarın kendi düşüncelerini de paylaşır. Komiktir. Her şeyi yazabilir. Gideceğiniz ülkenin iyi ve kötü yanlarını, hatta başınıza gelebilecekleri daha gitmeden öğrenebilirsiniz.

Yemek, içmek, konaklama, gezilecek görülecek yerler, yapılabilecek aktiviteler en ince ayrıntısına kadar bulunur. Şehrin otellerini, gezilecek yerleri, alışveriş mekânlarını gösteren haritası ile elinizin altındadır. Konaklanabilecek yerleri özellikleri ile birlikte, ucuz, orta, yüksek diye kategorilendirmiştir. Aynı zamanda dünyanın en büyük internet gezi sitesine (www.lonelyplanet.com) ev sahipliği yapar.

Yıllardır Lonely Planet ile yola çıkıyorum. Türkiye’yi bile bu kitapla geziyorum. Şiddetle tavsiye ederim. Büyük kolaylık sağlıyor. Oturduğunuz yerden tüm tatilinizi planlayabiliyor, çok daha ucuza ve güvenli seyahat edebiliyorsunuz.

Denemediyseniz mutlaka deneyin. Benden söylemesi, başka coğrafyalarda buluşmak üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?