Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C

TARIMSAL İLAÇLAMA KAYIT ALTINDA

TARIMSAL İLAÇLAMA KAYIT ALTINDA
29 Mayıs 2018 15:53
A+
A-

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda, tarımsal ilaç bayilerine, Bitki Koruma Ürünleri Karekodlu Takip Sistemi anlatıldı. 

Toplantıda, yeni uygulamayla ilgili ayrıntılı bilgiler verilirken, uygulamanın yararlarına dikkat çekildi.

İl Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nden Ziraat Mühendisi Dursun Kaya Şimşek, karekodlu takip sisteminin ülke genelinde yılbaşından itibaren uygulanmaya başlandığını belirtti. Bu uygulamayla çiftçinin kullandığı ilaçların takibinin yapılmasının yanı sıra ilaç kullanımının da azalacağını dile getiren Şimşek, “İlacın ve ilacı satın alan çiftçinin tüm bilgileri bir merkezde toplanacak. Bu bilgiler ışığında ilaçlama çalışmaları yakından takip edilecek. Bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına ve teknik tavsiyelerine uygun, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından oluşturulan Bitki Koruma Ürünleri Karekodlu Takip Sistemi yılbaşından itibaren uygulanmaya başlandı. Takip sistemi içerisinde zirai ilaç ithalatçı ve imalatçı firmalarının bitki koruma ürünlerinin üretim ve satış kaydı, toptancı ve bayiinin alış ve satış işlemleri karekod sistemi ile kayıt altına alınıyor. Bu kayıtlar güncel olarak takip ediliyor. Zararlı organizmalara karşı zirai mücadele amaçlı bitki koruma ürünlerinin üretilmesi, depolanması ve satışının kontrolünün kolay bir şekilde izlenebilmesi amaçlanıyor” dedi.

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise yeni uygulamanın satıcılar ve çiftçiler açısından önemli bir süreç olduğunu belirtti. Çiftçilerin satın aldığı her ilacın sistemde görülebileceğini söyleyen Aranmaz, “Sisteme girilen bu bilgilerle Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yetiştireceğini beyan ettiği ürün bilgileri karşılaştırılacak. Böylece çiftçinin fazla ve gereksiz ilaç kullanıp kullanmadığı anlaşılabilecek. Yeni uygulamaya tarafların gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

İlçede 21 zirai ilaç bayiinin faaliyet gösterdiğini anlatan Aranmaz, bu bayilerinden bazılarının yeni uygulamaya başladıklarını, bazılarının ise stoklarındaki karekodsuz ilaçları tükettikten sonra sisteme dahil olacaklarını kaydetti.

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Sağlığı Birimi’nden Ziraat Mühendisi Aydın Kaya da, uygulamanın bu alandaki çalışmaları disiplin altına alacağını ifade etti. Kaya şunları kaydetti: “Yenişehir’de biber, fasulye, domates, ıspanak, bezelye, şeftali, erik, elma, armut ve kirazlardan numune alıyoruz. İl Tarım Müdürlüğü laboratuarlarında bu numunelerde ilaç kalıntısı olup olmadığı inceleniyor. Çiftçilerimizin, idari para cezalarıyla karşılaşmaması için bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?