Dolar 32,3745
Euro 35,0121
Altın 2.324,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C

SİNANPAŞA KÜLLİYESİ OLAY TV’DE

SİNANPAŞA KÜLLİYESİ OLAY TV’DE
3 Ağustos 2012 12:37
A+
A-

Olay TV’de hafta içi her gün saat 18.15’de yayınlanan “Kapılar” adlı programın önümüzdeki günlerde konusu Yenişehir Sinanpaşa Külliyesi olacak.

“Yapılar sır tutar… Açılan her kapının ardından, anılar, öyküler ve tarihsel bir yaşam çıkar” diyen program yapımcısı İsmail Kemankaş, bu programda kapıları aralıyor ve Bursa’da yaşayanları, Bursa’yı yaşamaya çağırıyor. Geçtiğimiz Salı günü Yenişehir’de Sinanpaşa Külliyesinde bir dizi çekim gerçekleştiren yapımcı İsmail Kemankaş ve Tarihçi, Araştırmacı-Yazar Raif Kaplanoğlu’nun, programda konukları Yenişehir’in yakından tanıdığı iki sima oldu. İnegöl Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Yenişehirli Tarihçi Salih Erol, Sinan Paşa’nın yaşamı ve Sinan Paşa Külliyesi’nin tarihinden söz etti ve tarihsel açıdan yapının özelliklerini anlattı.

SİNANPAŞA KÜLLİYESİ’NE KAYMAKAMLIK SAHİP ÇIKMIŞTI

Ali Bilgiç

Gazeteci-Şair-Yazar Ali Bilgiç ise, yaşadığı süreç içerisinde Sinanpaşa (Kurşunluhan) Külliyesinin geçirdiği değişiklikleri anlattı. Külliyenin Yunan işgali sırasında muhtemelen karargah olarak kullanıldığını ve külleyenin içinde bulunan Arasta bölümünün Yunanlılar’ın kaçışı sırasında bombalandığını belirten Ali Bilgiç: “Külliyenin bulunduğu yer tam bir mezbelelik olarak 1960’lı yıllara kadar aygır deposu olarak kullanıldı. Sonra Akyaka Vakfı tarafından öğrenci yurdu ve daha sonra Hatuniye Vakfı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün oluru ile eğitim amaçlı işletmeciliği üstlenildi. Kaymakam Samet Ercoşkun’un Yenişehir’e atanması ile ilk olarak el attığı işlerden biri olan Sinanpaşa Külliyesi, BEBKA Projesi kapsamında onarıldı ve buraya çeşitli işlikler ile bir de toplantı salonu kazandırıldı. Külliye çevre düzenlemesi ile yerelde turizmin canlandırılması ve kaybolmuş zanaatların canlandırılması amacına yönelik olarak hizmet verecek duruma getirildi. Kaymakam Samet Ercoşkun’un geçici görevle Bursa Vali Yardımcılığı’na alınması ile bu çalışmalar ne yazık ki duraksadı.” Çekimi gerçekleştirilen programın önümüzdeki günlerde OLAY TV’de yayımlanacağı öğrenildi.

Fotoğraf: Gökben Utkun

YORUMLAR

  1. Ibrahim Aksoy dedi ki:

    Yenişehir’de tarihi eserden bahsediliyor ama ne yazıkki çok önemli bu tarihi eser sadece belirli bir zümreye ders işliği ve yatakhane görevi yapmsı için peşkeş çekiliyor..Bunun yerine bu ele geçmez yer birtakım tadilatlarla özelliği bozulacağına orjinal hali ile kalsaydı veya müze olarak kullanılsa idi dahamı kötü olurdu? Devlet olarak buradan gelecek birkaç kuruşamı kalındı? Yoksa sadce o belirli zümre için ayrıcalık olsun diye tarihi bir eser yokmu sayıldı?Bu durumda kimse Yenişehir tarihine sahip çıkıyor diyemez….Olsa olsa o tarihi eser, eser olmaktan çıkarılarak birtakım kişilere peşkeş çekiliyordur….

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?