Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Yağmurlu
Bursa
26°C
Yağmurlu
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 25°C

ÖĞRETMENLER MUTSUZ

ÖĞRETMENLER MUTSUZ
28 Kasım 2011 16:00
A+
A-

Hiç şüphe yok ki eğitim; ülke kalkınmasının en önemli unsuru.
Eğitim, ülke için olduğu kadar birey için de olmazsa olmaz bir öneme sahip.
Eğitimin kalbi ise öğretmen.
Öğretmenin toplumun ilerlemesinde önemli bir rolü var.
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bu durumu kavrayan Atatürk’ün öğretmenleri maddi ve manevi yönden desteklemesinin nedeni bu.
Öğretmene verilen desteğin azalması 1950’li yıllarda başlıyor ve bu durum, eğitim sistemimizin istikrarlı bir biçimde büyümesini de engel oluyor.
Sonraki yıllarda da eğitim sistemimiz ve dolayısıyla öğretmenlik mesleği iktidar sahiplerinin dünya görüşlerine göre her dönem yeniden biçimlendiriliyor.
Eğitim sistemimizin ve öğretmenlik mesleğinin çağın koşullarına göre yenileşebilmesi, gelişebilmesi için bireysel çabalar önemli olmakla birlikte yeterli ve etkili değil.
Öğretmenlerin eğitim sorunlarının çözümüne tek başlarına kalkışmaları durumunda çeşitli cezalara çarptırıldıkları ve özellikle sürgüne gönderildikleri çok sık görülen bir gerçek.
Gerçi örgütlenme durumunda da öğretmenler benzer cezalarla karşılaşabilmektedirler ancak bu durumda, kendilerine maddi ve manevi alanda sahip çıkacak bir örgütleri (Sendika ya da dernek) vardır.
Bu bağlamda öğretmenlerin ülkemizin geleceğinde söz sahibi olabilmeleri için seslerinin en gür çıktığı dönemler arkalarında sendikalarının ve derneklerinin olduğu dönemler olmuştur.
2011 yılına gelindiğinde ise öğretmenin sorunları daha da karışık bir hal alıyor.
Günümüzde, öğretmen örgütlenmeleri zayıflatılmış, işlevini kaybetmiş ve öğretmen yalnızlaşmıştır.
Yapılan anketlerin sonuçlarına bakıldığında öğretmenlerin yüzde 78’inin borçlu olduğu görülür. Öğretmen, aldığı maaşla hayatını devam ettirecek durumda değildir.
Kimisi ev, kimisi otomobil, kimisi tüketici kredisi öderken kimisinin eş, dost, akraba ve esnafla başı derttedir.
Anketler; öğretmenlerin kendi ekonomik çıkarları da dahil olmak üzere hiçbir konuya ilgi duymadığını gösteriyor. Yüzde 85’i günlük gazete okumuyor.
Yarıdan fazlası tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere hiç katılmıyor, konferans ve panel izlemiyor.
Öğretmenlerin mazeretleri, zamansızlık, parasızlık ve yorgunluk başlıkları altında toplanıyor.
Yine anketlere göre;
Öğretmenlerin, yüzde 94’ünün bilgisayarı var. İnternet ve e-posta adresini düzenli olarak sıklıkla kullananların oranı yüksek.
Sadece yüzde 4’ü yeterli derecede yabancı dil biliyor. Tamamına yakını, televizyonlardaki öğretmen ve okul odaklı dizileri onaylamadıklarını ve öğretmenliğin imajını zedelediğini düşünüyor.
Yüzde 54’ü yılda bir takım elbise alabildiğini ve 100 liralık elbiseleri tercih ettiğini söylüyor.
Yüzde 54’ü kirada oturuyor.
Öğretmenin 2011 yılındaki durumunu anlamak için anket sonuçlarına bile gerek yok.
Öğretmen, bilinen sorunlarının yanında hiçbir anketle tespit edilemeyecek sorunları da var.
Öğretmenler mutsuz, okula giderken ayakları geri geri gidiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?