Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C

Mecidiye ve Derbent köylülerinden eylem

26 Mayıs 2014 07:13
A+
A-

İznik’in Derbent ve Yenişehir’in Mecidiye Köyü sınırında yer alan su kaynağı üzerinde kurulmak istenen taş ocağı protesto edildi.

Açılması için arazi üzerinde ön çalışma başlatılan taş ocağına karşı DOĞADER’in de desteğiyle düzenlenen basın açıklamasına, Derbent Köylüleri yoğun katılım gösterdiler. Genci, yaşlısı, çocuğuyla Derbent Köyü meydanından taş ocağının bulunduğu Değirmenkaya mevkiine kadar yaklaşık 2 km yolu, köylüler taş ocağına karşı sloganlar eşliğinde yürüdü.

Derbentliler, taş ocağı girişinde Mecidiye Köylüleriyle buluştu. Basın açıklamasını Derbent Köyünden Mümin Ergül okudu. Taş Ocağı İşletme, Kırma ve Eleme Tesisi, Derbent köyünün içme ve sulama suyunun kaynağına 450 m uzaklıkta bulunuyor. Bu uzaklık 1. derece su kaynakları koruma alanı içinde bulunuyor. Su, Derbent köyünün içme ve sulama suyu olarak kullanılıyor. Köyün bundan başka bir su kaynağı bulunmuyor.

Değirmenkaya mevkiinden çıkan su ile beslenecek sulama göleti için 2014 yılı Mart ayında Bursa yöneticilerinin katılımıyla temel atılmıştı. Buna rağmen “ÇED Gerekli Değildir” belgesi ve İşletme Ruhsatı verilerek taş ocağının açılmasına olanak sağlandı. Taş ocağı ile birlikte yapılacak olan Kırma ve Eleme Tesisinin yaratacağı toz, köylülerin yetiştirdiği ürünler üzerinde olduğu kadar ormandaki ağaçlarda kuruma, gelişmeyi ve verimi engelleme etkisi yaratacak. Çalışmaya başlayan taş ocağı ruhsat alanı, kayalar üzerinde Romalılardan kalma kabartmalar bulunuyor. Bu nedenle alanın arkeolojik önemi de bulunuyor. Derbent Köylüleri, taş ocağına karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Taş ocağını işleten şirketten açıklama

Taş ocağını işleten şirketin ortaklarından Zekeriya Mançolar ise düzenlediği basın toplantısında, bahsedilen ocağın Değirmenkaya’da değil, Kireçtepe’de olduğunu, su kaynağına zarar vermesinin mümkün olmadığını savundu. İşletme ruhsatını almadan önce 14 kurumdan “olur” raporu aldıklarını anlatan Mançolar, “Bunların içinde çevre, kültür varlıkları, tarım gibi alanlardan kurumlar var. Bu tüm izinlerin ardından son olarak da 22 Mayıs’ta patlatma iznimizi aldık. Her şey yasal” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?