Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
8°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 15°C

Mağduru severiz ama…

Mağduru severiz ama…
25 Mart 2015 08:45
A+
A-

Ülkede kötü giden ne varsa suçlusu hazır: Ergenekoncular, balyozcular, faiz lobileri, paralelciler, dış mihraklar, Merkez Bankası…
Aslında iyi bir yöntemdir suçu başkasının sırtına yükleyip her daim haklı çıkmak.
Mağdur edebiyatının Türkiye gibi ülkelerde alıcısı çoktur. Mağduru severiz, güçlü olanı sevdiğimiz kadar.
Hem sürekli mağdur olacak, hem de güçlü görünecek. Bu iki dengeyi kuramadığı zaman alaşağı ediveririz. Güçten düşen adama devlet falan yönettirmeyiz.
Günlük siyasetler, günlük tartışmalar bizi pek rahatsız etmez. Tuttuğunuz futbol takımı gibi, tuttuğumuz partinin lideri rakip partinin liderine laf çarptığı zaman hoşumuza gider. “Gördün mü bak, ne güzel de giydirdi?” diye yanımızdakine döner, televizyonu işaret ederiz. Siyasetçi profilimizin ilk sırasında ‘Ağzının laf yapması’ özelliği gelir.
Avrupa’daki siyaset anlayışının aksine, bizde laf cambazlığı esastır. Siyasetçinin geçmişi, kariyeri, tecrübesi, aldığı görevler, nitelikleri pek sorgulanmaz. Ceketi çıkartıp beline bağlıyorsa, kalabalığın içine karışıp bir güzel de göbek atıyorsa işte o siyasetçinin tadından yenmez. Lokma dökmeyen, helva karmayan, aşure dağıtmayandan siyasetçi falan olmaz bizde. Cuma namazını hangi camide kıldığı haber olur siyasetçinin. Bunları yapan siyasetçilerin devleti milyonlarca lira zarara uğratması pek sorgulanmaz. Alnı secdeye değiyorsa Güneydoğu’daki mayınlı arzileri 49 yıllığına İsrailli firmaya kiralamaya çalışması önemsenmez.
‘Sevecen’ bir halkız biz. Kolay affederiz, hemen unuturuz bazı şeyleri. Kendimize has bir adalet anlayışımız vardır elbet. Konu siyaset olunca bu anlayışımız geç de olsa sandığa yansır. Bizi yönetenleri öyle bir göğe çıkarırız ki adamın feleği şaşar, kendisini padişah sanır. Göğün yükseklerinde ‘uçarken’ aşağıdaki insanlar karınca gibi gelir gözüne. Onu yükseğe taşıyanların karınca gibi gördüğü insanlar olduğunu unutuverir. Halkın adaleti işte o zaman sandıktan çıkar. En yüksektekilerin düşüşü zordur, yere çarptığında aldığı hasar ise ölümcül.
Sandığın adaleti er ya da geç tecelli etse de, siyasete bakışımızın ciddi anlamda değişmesi gerekiyor.
Siyasetten ve siyasetçiden beklentilerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Siyasette liyakati gözeten bir toplum olduğumuzda rahat bir nefes alabiliriz ancak. Yoksa, ister iktidarda olsun ister muhalefette olsun siyasetin soytarılarından kurtulmamız mümkün değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?