Dolar 34,0837
Euro 38,0498
Altın 2.833,90
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

İZNİK’TE AYASOFYA ŞOV

İZNİK’TE AYASOFYA ŞOV
7 Kasım 2011 22:18
A+
A-

AKP’nin Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana ibadete kapalı olduğu şeklinde sunduğu İznik Ayasofya, Osmanlı döneminde de ibadete kapalıydı.

Bayramdan önce apar topar camiye çevrilen ve bayram namazıyla ibadete açılan Ayasofya’ya AKP’nin ilgisi büyüktü.  Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen, Türkler’in İznik’i ele geçirmesinin ardından camiye çevrilen İznik Ayasofya Müzesi kötü bir restorasyonun ardından el çabukluğu ile camiye dönüştürüldü, müze tabelası söküldü, “Ayasofya Camii” tabelası asıldı, mozaik kaplı zemine halılar serildi. İznik’in turizm gelirine olumsuz etki etmesinden endişelenen İznik halkının ilgi göstermediği Ayasofya’daki Bayram namazına Vakıflar Genel Müdürü ve AKP’li Belediye Başkanları ve Bursa Milletvekilleri de katıldı,  namazı İznik Müftüsü kıldırdı. Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil de ön saflardaki yerini aldı.  Ancak İznik Ayasofya Müzesi’nde bayram namazı kılınması basına “90 yıl aradan sonra ibadete açıldı” şeklinde yansıdı. Oysa  Osmanlı döneminden bu yana yaklaşık 200 yıldır  ibadet yapılmıyordu.

Maksatlı olduğu düşünülen yalan

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, “1922’de Bursa’nın işgali sonrası harap hale gelen tarihi yapı hiçbir zaman müze olarak kullanılmadı. Yaklaşık 90 yıl aranın ardından yeniden aslına uygun olarak camiye çevrilmesi ve vatandaşların bugün büyük coşkuyla namaz kılması görülmeye değerdi.” dedi. Açıklamanın ardından Anadolu Ajansı (AA) kaynaklı haberlerde tarihi yapı, “tarihi cami” olarak nitelendi ve “90 yıl aradan sonra bayram namazının kılınmasıyla ibadete açıldığı”nı iddia etti. İHA ise yapının Bursa’nın işgalinin ardından harabeye döndüğünü ve bugüne kadar ibadete kapalı bulunduğunu ileri sürdü.

Cumhuriyet’ten önce de ibadete kapalıydı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kayıtlarda müze olarak geçen İznik Ayasofya’nın sanki Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte ibadete kapandığı şeklinde bir düşünceyi yayma çabasına karşı uzmanlar yapının cami olarak ibadet işlevini 19. Yüzyılda kaybettiğini ve harabeye döndüğünü açıklamışlardı. Prof.Dr. Engin Akyürek yaptığı yazılı açıklamda “Ondokuzuncu yüzyılın başından itibaren İznik’i ziyaret eden Hammer (1804), Texier, Moltke, Poujoulat, Naumann, Goltz (1891) gibi birçok tarihçi ve gezgin, yapının harap ve kullanılmaz halde olduğunu yazmışlardır.” demişti. Sanat Tarihçi Hayri Fehmi Yılmaz ise, “Ondokuzuncu yüzyılda yapı terkedildiği için Osmanlı çini karolarının artık olmadığını belirtmişti.

AKP’li vekil ibadeti AKP’lilere mahsus sandı

Bayram namazını Ayasofya’da kılan isimlerden biri olan AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın namaz sonrasında söyledikleri ise düşündürücüydü.
Aydın, “Türkiye’de Vakıflar’a ait birçok eser var. Bu eserlerin amacına uygun hale dönüştürülmesine yönelik çalışmalar sürecek. Eleştiriler olabilir. CHP il yöneticilerinin bugün burada olup, bu coşkuya ortak olmalarını isterdim. Ama onlar şu anda burada olmak yerine, muhtemelen Bayram namazını laikliğe aykırı bulup evinde kılıyorlardır” diyerek  ibadet etmenin yalnızca AKP’lilere mahsus olduğu gibi bir düşünceye imza atmış oldu.

(Yenisehir.com – Özel Haber)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?