Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 10°C
Az Bulutlu
Bursa
10°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 8°C
Pts 10°C
Sal 12°C

İnternette sansüre müstehcen bahanesi

İnternette sansüre müstehcen bahanesi
23 Kasım 2010 15:16
A+
A-

Türkiye’de internette site kapatma kararları tartışılırken İnternet Yayıncıları Derneği Başkanı Tayfun Sırman hükümetin, yasaklama kararlarını “Atatürk’ü koruyoruz” tavrıyla savunduğunu öne sürerek, “Bu AK Parti’nin kapatma kararlarını meşru hale getirmek için kullandığı bir yöntemdir” dedi.

Milliyet Gazetesi 22 Kasım 2010
http://www.milliyet.com.tr/internette-sansure-mustehcen-bahanesi/guncel/haberdetay/22.11.2010/1316625/default.htm

İnternette sansür şampiyonlarından olan Türkiye’de site kapatma kararları 8 bin 7’ye ulaşırken bu kararların yüzde 68’ine “müstehcenlik” iddiaları neden oldu. İnternet Yayıncıları Derneği Başkanı Tayfun Sırman, sitelerin erişime engellenmesi kararlarından yüzde 75’inin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye İnternet düşmanları sıralamasında

TİB Başkanı Fethi Şimşek’in kapatma konusunda “sorun” olarak gösterdiği “Atatürk’e hakaret” suçu ise kapatma kararlarında yüzde 1’den az.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2010 yılı dünya basın özgürlüğü sıralamasında 138. sırada yer alan Türkiye, raporun, “İnternet Düşmanları” başlığı altında bölümünde ise Eritre, Malezya ve Bahreyn gibi ülkelerle birlikte gözlem altındaki ülkeler arasında yer aldı.
Sırman, Milliyet’e yaptığı açıklamada, kapatma kararlarında Atatürk’e hakaretin değil “müstehcenliğin” en yaygın gerekçe olduğunu belirtti.

Atatürk’ü koruma tavrı

Sırman, hükümetin, yasaklama kararlarını “Atatürk’ü koruyoruz” tavrıyla savunduğunu öne sürerek, “AK Parti’nin kapatma kararlarını meşru hale getirmek için kullandığı bir yöntem bu” dedi.
Sırman, Atatürk’e hakaretin suç olmaktan çıkmaması gerektiğini vurguladı. Sırman, pek çok site kapatma kararından yargının değil, TİB’in direkt olarak sorumlu olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de 4 Kasım 2010 tarihi itibarıyla erişimi engellenen site sayısı 8 bin 7’ye çıkmıştır. Erişim engelleme işlemlerinin yüzde 75’ini TİB doğrudan gerçekleştirmektedir. Mahkeme ve Savcılıkların erişim engelleme oranları ise sadece  yüzde 10’dur” dedi.

Kime göre müstehcen?

Kapatma kararlarının çoğunluğunun dayandığı müstehcenlik gerekçesinin muğlak olduğuna dikkati çeken Sırman, “‘Müstehcen’ kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘Açık saçık, edebe aykırı, yakışıksız’ şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kadar yoruma açık ve genel bir kavramın yorumlanmasıyla ilgili farklılıklar oluşması muhtemeldir.  ‘Müstehcenlik’ neden gösterilerek kapatılan sitelerin oranı yüzde 60’ları geçmiştir. Bikinili bir bayan var diye site kapatılabiliyor. Kime göre, neye göre müstehcen?” diye konuştu.

Katalog suçlar

5651 sayılı kanun kapsamında TİB, katalog suçların ihlali halinde internet sitelerine erişimi engelleme kararı verebiliyor. Bu kapsamda Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunu işlediği tespit edilen siteler erişime kapatılabiliyor. TİB dışında sitelerin erişimi, mahkemeler tarafından da engellenebiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?