Dolar 34,0802
Euro 38,0525
Altın 2.835,98
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 26°C

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
3 Ağustos 2012 12:47
A+
A-

Belediye’nin yaz aylarında haşere ile mücadele amaçlı kullandığı ilkel ilaçlama yöntemi kansere varan ciddi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. 

Özellikle vatandaşların sokaklarda olduğu akşam saatlerinde traktörün arkasına kurulu ilkel düzeneklerle yapılan ilaçlama uzmanlara göre çevre dengesini bozmakla kalmıyor, sonucu kansere kadar varabilen ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.

Şehrin işlek noktalarında, sokak aralarında, park ve bahçelerde yapılan ilaçlama çalışmaları esnasında çevrede bulunan birçok vatandaşın nefes almakta güçlük çektiği, ilaçlama yapılan bölgeden uzaklaşmaya çalıştığı ve gözlerde yanma ve sulanma hissettikleri gözleniyor.

Kimyasal İlaçlarla Temas Kanser Riskini Doğuruyor

Uzmanlara göre bilinçsizce yapılan ilaçlama canlılarda zehirlemeye varan etkilere sebebiyet veriyor. Güvenilirliği kanıtlanmayan ‘zehirli kimyasal ilaçların’ günlerce çim ve toprak üzerinde kaldığı ifade edilirken, kimyasal ilaçlarla sürekli temas uzun vadede kanser riskini meydana getiriyor. Bitkilere bulaşan kimyasallar uzun süre burada kalıyor.

Özellikle park, bahçe ve mesire yerlerinde oynayan çocukların ellerine bulaşan ilaç kalıntıları ellerin ağızla temasıyla vücuda giriyor. Bu durum bünyeleri yetişkinlere göre daha hassas olan çocuklarda zehirlenme vakalarına yol açabiliyor.

Bölgede İlaçlama Yapıldığını Gösteren Uyarı İşaretleri Şart

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde ve Türkiye’deki bazı belediyelerde bu tarz ilaçlama yöntemleri kullanılmıyor. Bunun yerine karasinek, sivrisinek ve böceklerin üreme noktaları olan bataklıklar, dere yatakları ve çöp depolama alanlarında gerekli önlemler alınıyor. Yine de ilaçlama gerekiyorsa, ilaçlamanın yapılacağı bölge birkaç gün öncesinden halka duyuruluyor, bölgenin ilaçlandığını gösteren uyarı levhalarına, ilaçlamanın amacı, süresi, arınma süresi, kullanılan kimyasalların içeriği yazılıyor. İlaçlama mutlaka uzmanların kontrolünde yapılıyor.

Kontrolsüz ve ilkel yöntemlerle yapılan ilaçlamalar insan sağlığının yanı sıra bitki, hayvan ve yeraltı sularını da zehirleyerek büyük risk oluşturuyor.

YEÇEV: “Yenişehir Belediyesi Bu Yöntemi Terk Etmeli”

Yenişehir Çevre Hareketi (YEÇEV) de www.yecev.org.tr adresindeki internet sitesinden konuya ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:

“Belediyeler kamuoyu baskısı yüzünden yaz aylarında yoğun ilaçlama yapmaktadır, bunun önlenmesi gerekiyor. Bilinçsiz ilaçlamanın çözümü için belediyenin uzman kadrolara ihtiyacı var, haşereyle mücadele için ilaçlama geçici bir çözüm. Asıl çözüm haşerenin kaynağıyla ilgilenmek. İnsan sağlığını tehdit eder boyuta gelen bilinçsiz ilaçlamaların önüne geçmenin tek yolu budur.

Dünya Sağlık Örgütü son yıllarda bu konuya büyük ağırlık veriyor. Tarımda ve haşere mücadelesinde kullanılacak ilaçlar tek tek belirleniyor. Tavsiyemiz, Yenişehir Belediyesi’nin de bu gelişmeleri inceleyip bir planlama yapmasıdır. Şu ana kadar uygulanan yöntemle çevreye hangi kimyasalların salındığı ve kullanılan ilacın muhteviyatı açıklanmalı. Adeta vatandaşın üstüne sıkılarak uygulanan ilaçlama yöntemi terk edilmeli.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele ederken doğanın dengesini bozarsak ileride tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ortaya çıkacak. Nitekim son yıllarda büyük çoğunluğu zoonoz olan hastalıklar, insan neslini tehdit etmeye başladı bile.”

“Belediyelerce Uygulanan Yöntem Doğal Dengeyi Bozuyor”

Konuyla ilgili Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından bilinçsizce yapılan ilaçlamanın yol açtığı zararlara işaret eden bir açıklamaya ulaştık. Açıklamada bilinçsiz haşere mücadelesinin tabiatın dengesini bozarak çok büyük zararlara yol açtığına dikkat çekiliyor.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, belediyelerin yaptığı haşere ilaçlamalarının doğal dengeyi bozduğunu söylerken ilaçlamaların mutlaka uzman bir veteriner hekim nezaretinde yapılması gerektiğini belirtiyor ve kontrolsüz ilaçlamalara karşı tedbir alınmaması halinde insan neslinin yok olacağına işaret ediyor. Sağlam, doğada bitki, hayvan ve mikroorganizmaların dengeli bir şekilde dağıldığını, bu dengeye yapılan bilinçsiz müdahalelerin çok önemli problemlere sebebiyet verdiğini de sözlerine ekliyor.

“İlaçlamalar Katliama Dönüştü”

Sağlam, “Tarım ürünlerine zarar veren böceklerle insanları rahatsız edip hastalık taşıyan sinek, böcek gibi haşereler kontrolsüzce ilaçlanıyor. Öyle ki ilaçlamalar katliama dönüştü. Bilinçsiz ve sorumsuzca yapılan ilaçlamalar ekolojik dengeyi bozuyor. Bu insan neslinin sonunu getirecek kadar ciddi bir hatadır” diyor.

Doğada hassas dengelere dayalı bir uyum bulunduğunu ifade eden Sinan Sağlam, “Doğadaki her parça, görevlerini farklı zamanlarda ve farklı şartlarda yerine getirir. Bu parçalardan biri bozulursa veya o parça sistemden çıkarılırsa doğal dengeye müdahale edilmiş olur” diye konuşuyor.

 Yapılan Hatalar Sonucu Çok Sayıda Kuş Türü Yok Oldu

Zirai ilaçların tarlalardaki yararlı bakteriler ve böcekleri yok ettiğini, bu yüzden de böceklerle beslenen kuş türlerinin ve başka yararlı canlıların yavaş yavaş ortadan kalktığını belirten Sağlam, sözlerine şöyle devam ediyor.

“Yapılan hatalar sonucunda çok sayıda böcek ve kuş türü yok oldu. Belediyeler tarafından yapılan bilinçsiz ilaçlamalar sinek nüfusunu azaltıyor. Evet, sinekler mikrop taşır, bu da salgın hastalıkları beraberinde getirir. Ama sinekler aynı zamanda doğada ölen canlıları tamamen yiyerek onların hastalık yaymasını da engeller. Ayrıca bilinçsiz ilaçlama ile sadece sinekler değil, bütün böcekler zehirlenerek ölüyor. Böylece ’eko sistem’ kökten bozuluyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?