Dolar 32,5988
Euro 34,7628
Altın 2.496,63
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 24°C
Sal 25°C

ET YERKEN SU İÇMEYİN

ET YERKEN SU İÇMEYİN
24 Ağustos 2018 12:59
A+
A-

Yenişehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kavak, yaklaşan Kurban Bayramı’nda vatandaşları et tüketimi konusunda uyardı.

Kavak, doğru bilinen yanlışların birtakım sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Bayramlarda alınan proteinin enerjiye çevrilirken açığa çıkan ürenin böbreklerin yükünü arttırdığını ifade eden Dr. Kavak, bu yüzden günlük 2-2,5 lt sıvı tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Yemekte su tüketimini ise önermediklerini söyleyen Dr. Kavak, “Doğru bilinen yanlışların içinde yemekte su tüketimi geliyor. Yemekte su tüketimi sindirimi zorlaştırmaktadır. Su midenin asidik yapısını olumsuz etkiliyor ve sindirimi zorlaştırıyor. Su ancak sindirimi kolaylaştırmak için yemekten yarım saat, yemekten sonra da 1-1,5 saat sonra içilmelidir” dedi.

Et yerken, yanında ayran içilebileceğini ifade eden Dr. Kavak, “Gazlı ve şekerli içeceklerin de zaten içilmemesini tavsiye ediyoruz. Bu içecekler genel sağlık sorunları yaratabileceği ve şeker hastaları için sakıncalı olabileceği gibi etle tüketildiğinde hazımsızlık ve gaz problemlerine neden oluyor” diye konuştu.

Kurban seçiminden kesimine, etlerin saklanmasından tüketilmesine değin geçen süreçlerde uzman görüşlerinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Kavak, “Başta hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi doğru biçimde yapılmalıdır. Sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi gerekir. Toprağın içine derince gömülmesi en uygunudur” dedi.

Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme hissinin oluştuğunu vurgulayan Kavak, ağır ve aşırı yemek yenilmesi durumunda sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların görülebildiğine işaret etti. Kavak, ülke genelinde olduğu gibi ilçede de bayramlarda şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarından hastaneye başvuruların arttığını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?