Dolar 32,5885
Euro 34,7665
Altın 2.507,79
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Danışmanlık Ofisi

Bir süre önce Yenişehir’de açılışı yapılan MDH Danışmanlık Ofisi, çok da aşina olmadığımız bir konuyu; AB fonlarını ve projelere verilen hibeleri getirdi gündemimize.

Danışmanlık Ofisi
21 Aralık 2010 10:59
A+
A-

Bir süre önce Yenişehir’de açılışı yapılan MDH Danışmanlık Ofisi, çok da aşina olmadığımız bir konuyu; AB fonlarını ve projelere verilen hibeleri getirdi gündemimize.
Yenişehir’in bu konuda da geri kaldığını ve şimdiye kadar üretilmiş bir proje ve hak edilmiş bir hibenin olmadığını
MDH Danışmanlık ile birlikte öğrendik .
Bu anlamda da özel bir yere sahip MDH Danışmanlık.
İlkler güzeldir ama ilkler risklidir de.
Hiç yol alınmamış bir konunun anlatma ve sorulara cevap verme güçlüğü vardır.
Kendilerini anlatmalarına yardımcı olmak istedik ve MDH Danışmanlık Ofisini, işin uzmanına, Dilek Bora’ya sorduk.
Dilek Bora; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği 2009 mezunu. Üniversitede bölümümden dolayı hayvancılık ve kırsal kalkınma projeleri üzerine dersler almış.
Kendilerini anlatmalarına yardımcı olmak istedik ve MDH Danışmanlık Ofisini, işin uzmanına, Dilek Bora’ya sorduk.
Dilek Bora; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği 2009 mezunu. Üniversitede bölümümden dolayı hayvancılık ve kırsal kalkınma projeleri üzerine dersler almış. Ayrıca üniversite hayatı boyunca pek çok AB projesinde gönüllü olarak çalışmış ve bu konu hakkında kendimi geliştirmiş. Bu sayede gerek yurt dışı gerekse yurt içinde AB gençlik projeleri ve eğitimlerinde yer almış. Mezun olduğumu zaman yine bir AB projesi olan Avrupa gönüllü hizmeti ( EVS) kapsamında 8 ay boyunca Romanya da çevre projesinde bulunmuş. Konuyla ilgili yasal sorumluluğunu yaptığı kabul edilmiş projeleri var.
1.Oluşturduğunuz Danışmanlık Ofisi Ne Yapacak?
Oluşturduğumuz danışmanlık ofisi kırsal kalkınma ve AB projelerine danışmanlık yapacaktır. Daha da açmak gerekirse; hayvancılık, işletmeler, KOBİ ve STK’ların hibe ve AB fonundan yararlanmaları için dosyalarını hazırlayıp, gerekli mercilerle iletişimlerini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir ofistir.
Bu eğitim ve tecrübelerin sonucunda da böyle bir danışmanlık ofisi açmaya karar verdim.
2.Yaptığınız işle ilgili olarak kimlerle işbirliğine ihtiyacınız var? Hangi kurum ve kuruluşlarla çalışacaksınız?
Genelde belediyeler, kaymakamlık, halk eğitim, ilçe müdürlükleri, meslek yüksekokulu, sivil toplum kuruluşları, topluluklar ve dernekler ile AB projeleri yapılabilir. İlçemizde AB fonundan yardım alınarak yapılmış hiç bir projenin olmaması, bunun ihtiyaç halini alması ayrıca bu alanda ilçede ilk tek danışmanlık ofisi olmamız beni ve çalışanlarımı heyecanlandırmaktadır.
Kırsal kalkınma projeleri ise, hayvancılık ve işletme kurmak isteyenlerin başvuracağı en kolay ve cazip projeleridir. Tarım bakanlığı bünyesinde onaylanan projelerin ilçemizin bir tarım şehri olması nedeniyle bu tarz projelerde yaygın olarak yer alacağını düşünmekteyiz.
3.Ne tür Hizmetler vereceksiniz?
Her iki proje birimi için de konuşursak, istenilen proje hakkında bir ön çalışma yaparak en uygun şekilde proje yazılıp, dosya haline getirilip müşterinin hizmetine sunulur.
İlgili kuruma gönderdiğimiz projenin değerlendirilmesi yaklaşık 2 ay gibi bir süre içermektedir. Onay alınan projenin faaliyet ve etkinliği de ofisimiz tarafından yapılmaktadır. Rapor istenilen projelerde raporu hazırlayıp projenin bütün safhasında müşteriye danışmanlık yaparak hizmet sunmaktayız.
4.Hizmet alanınızda olan işler hakkında bilgi verir misiniz?
AB fonunda yararlanmak isteyen kurumlar genelde kamu kuruluşları, STK, odalar ve derneklerdir. Bu anlamda AB fonundan yaralanmak için sosyal, kültürel gelişmeyi destekleyen projeler yapılmaktadır.
Kırsal kalkınma birimi ise; bölgenin gelişmesi ve sürdürülebilirliğin olacağı projelere TARIM BAKANLIĞI destek vermektedir. Bizler de MDH danışmanlık olarak bu hedefleri kapsayan projelere danışmanlık yapmaktayız.
5.Vereceğiniz hizmetlerin bedeli kim tarafından ödenecek? Bir başka ifadeyle sizler nasıl para kazanacaksınız?
Danışmanlığını yaptığımız gerek kırsal kalkınma gerekse AB fonundan yararlanılarak yapılan projeler de dosya ilgili birime gitmeden önce dosya ücreti istenmektedir.
Proje onaylandığı zaman, toplam hibeden belirli bir yüzde oran talep edilmektedir.
6.GENÇKÖY AB BİRİMİ olarak özetlediğiniz birimi nasıl oluşturacaksınız? Bu birim ile oluşturulacak projeler arasında nasıl bir bağ var?
GENÇKÖY açılımı; ilçemizin köylerinden, ilköğretim ve yüksekokulundan da olmak üzere 15-25 yaş aralığında bir bayan bir erkek katılımcılarla oluşturulan bir birimdir. Bu birim öncelikle kendilerinin, köyünün sonra ilçemizin daha sonra ülkemizin sorunlarını gençlerin gözünden değerlendirerek çözüm önerileri getirecek bir gençlik çalışma grubudur.
Ayrıca ulusal ve uluslararası eğitimlere katılarak ilçemizi ve ülkemizi temsil edeceklerdir.
Dinamik ve heyecanlı, kendini AB alanında geliştirmek isteyen faaliyetlerde aktif katılım sağlayacak gençleri GENKÖY AB GENÇLİK BİRİMİMİZE davet ediyoruz.
7.Yenişehir’de danışmanlık ofisi açarken düşünceleriniz nelerdi?
AB birliği uyum süresince epey yol aldık. 2004 Nisan ayından bu yana pek çok AB fonundan ve kırsal kalkınma hibelerinden yararlanılarak gerek sosyal, kültürel gerekse tarım, hayvancılık ve işletme bazında emin adımlarla ilerledik.
Bir Yenişehirli olarak gözlemlerimiz doğrultusunda gençlerin ve tarımın böyle bir ofise ihtiyaç olduğu için ofisimizi Yenişehir’de açma kararı aldık.
8.Peki M.D. H. açılım olarak mühendis danışma hizmetleri olarak anlaşılıyor fakat Siz öyle olmadığını söylüyorsunuz. Bu durumu açıklar mısınız?
Şu anda ofis olarak açtık fakat gelişmeye açığız. Biz kardeşlerimle beraber çalışmak istiyoruz. Bu yüzden hepimizin baş harfi olan M.D. H. ismini kullandık.
9. AB ye uyum süresince gençlik alanında ilçemizde neler yapılabilir?
Her köyden bir genç alarak kurduğumuz GENÇKÖY AB BİRİMİ gençlerin hem kendi köylerindeki sorunu rahatça konuşabilecekleri hem de çözüm önerisi geliştirebilecekleri bir birim olarak yer alacaktır.
10.Kırsal kalkınma ve hayvancılık alanında ilçemizde ne tür çalışmalar yapılabilir?
Tarım Bakanlığının hibeleri kapsamında hayvancılık ve işletmelerin kurulması, iyileştirilmesi, malzeme ve donanım alımı ile ilgili konularda danışmanlık hizmetleri verilecektir.
Bir tarım şehri olan ilçemizin bu tür danışmanlık ofislerine her zaman ihtiyacı vardır.
11. Hiç AB projesinde yer aldınız mı?
8–15 Ekim 2010 tarihlerinde MAVİ TARİHE YOLCULUK (TO VİSİT BLUE HİSTORY ) projesi Çanakkale’de gerçekleştirildi. Bu projenin yasal temsilciliği yaptım. Proje kapsamında Çanakkale Deniz Savaşı ve Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli tanıtıldı. Romanya, İtalya, İspanya ve Türkiye’nin katılımı ile gerçekleştirilen proje yerel ve ulusal anlamda etkin bir şekilde gerçekleştirildi.
Böyle bir projenin Yenişehir’de gerçekleşmemesi için hiçbir engel görmüyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?