Dolar 34,2867
Euro 37,5212
Altın 2.923,01
BİST 8.863,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Çok Bulutlu
Bursa
27°C
Çok Bulutlu
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 21°C
Paz 21°C

Cumhuriyet Kadınları Atatürk’ün huzurunda

Cumhuriyet Kadınları Atatürk’ün huzurunda
11 Mart 2013 12:42
A+
A-

cumhuriyet-kadinlari-yenisehir-serpil-kayarCumhuriyet Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi üyeleri,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde bir araya geldiler.

Atatürk Anıtına Çelenk koydular, istiklal marşımızı okuyup saygı duruşunda bulundular. Dernek adına Genel Başkan Şenal Sarıhan’ın basın açıklamasını, Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar okudu. Açıklama şöyle:

New York’ta, tekstil fabrikasında çalışan 40.000 dokuma İşçisi Kadın, gasp edilen hakları için greve başladılar. Kadın işçilerin hak mücadelesi, fabrikada çıkarılan yangın sonucu çoğunluğu kadın olan 129 işçinin can vermesi ile sonuçlandı.

Emekçi kadınlarımızın başlattığı mücadelenin bilince çıkarılması, 27.08.1910 tarihinde Danimarka Kopenhag’da toplanan, Uluslararası Sosyalist Kadınlar Toplantısı’nda Clara Zetkin’in önerisinin oybirliği ile kabulü ile gerçekleşti. 8 Mart, bu tarihten itibaren “DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” olarak kutlanacaktı. Bu isim, 1921’de Moskova’da toplanan 3. Uluslararası Kadınlar Toplantısı’nda ise hak ettiği nitelemeyi alarak ”DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ” adını aldı. Birleşmiş milletler ise ancak 16.12. 1977 tarihli kararları ile günü resmen kabul ettiler. Onlar, bugünü, “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul ettiler.

8 Mart, esas olarak kadın emeğinin ve emekçi kadınların günüdür. Ülkemizde de ilk kutlanışı, 8 Mart 1921’dir. 8 Mart, ikincilleştirilmiş, aşağılanmış, yok sayılmış kadın emeğinin hak mücadelesinin simgesel tarihidir. Aynı zamanda bütün dünyada, tüm kadınların dayanışma günüdür. Kadının insan olduğunu ve eşit haklara sahip olduğunu haykırma günüdür.

Ülkemiz kadınlarının hak mücadelesi, salt kadının insan hakları mücadelesi değildir. Kadınlarımız, haklarını savunabilecekleri bağımsız bir ülkede yaşama mücadelesinde de en önde olmayı başarmışlardır. Bağımsız olmayan bir ulusun kadınlarının da bağımsız ve özgür olamayacağı bilinci ile Kurtuluş mücadelemize katılan kadınlar, Cumhuriyet Devrimlerinin gerçek yaratıcıları ve sahipleridir.

Cumhuriyet Devrimi Yasaları, kadınları, yurttaş ve eşit bireyler olmaya taşıyan ilk güçlü adımlar olmuştur. 8 Mart’ı kutlayabilmek, Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmak ve onu geliştirmekle olanaklıdır..

Cumhuriyet devrim ve ilkelerini temel alarak kadının özgürleşmesi, eşit haklara sahip olması, toplumda hak ettiği yere gelmesi amacıyla çalışan derneğimiz, 8 Mart’ta şu saptamaları yapmaktadır:

1-)Kadınlar olarak, emeğimizin ürünü olan ve bizi ileriye taşıyacağına inandığımız tüm kazanımlarımıza sahip çıkmayı görev kabul ediyoruz.

2-) İktidarın, kadın bedeni üzerinden sürdürmeye çalıştığı politikaların, kadını ikincilleştiren ve aşağılayan politikalar olduğunun bilincindeyiz.

3-) Kadının dünyaya getireceği çocuk sayısından başlayarak düşük hakkına dek uzanan ve kadının kendi bedeni üzerindeki söz hakkını, iktidarın isteklerine terk etmeye çalışan anlayışlara şiddetle karşı çıkıyoruz.

4-) Muhafazakâr bir gençlik yetiştirmek isteğinin ürünü olan 4+4+4 Eğitim Sisteminin hedefinde, kız çocuklarımızın aydınlanma olanaklarından mahrum edilerek eve kapatılması olduğunu biliyoruz. Kızlarımızın eğitim olanaklarından yararlanması, çocuk gelinler ve çocuk işçiler olmaması için mücadele etmeyi görev sayıyoruz.

5-)  Okuma yazma bilmeyen 2 milyon 617 bin 566 kişinin içerisinde 72.000’nin de, 6-24 yaş grubu arasındaki kadınların oluşturduğu gerçeği karşısında kız çocuklarımızın eğitiminin en acil sorun olduğunu bir kez daha anımsatmak istiyoruz.

6-) Son yıllarda % 1400 artmış olan kadın cinayetlerinin, “cinayet” sözü ile açıklanamaz hale gelen ve “katliama” dönüşen artışı karşısında, salt yasal düzenlemelerin sorunu çözemeyeceğine  inanıyoruz.

7-) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 10 kadından üçünün iş gücüne katıldığı ülkemizde, işgücüne katıldığı belirtilen kadınların özellikle kırsal alanda % 80 nin ücretsiz aile işçisi oluşunda iktidarın sorumluluğuna ve esnek çalışmayı özendiren, güvencesiz çalışma koşulları ile kadın emeğini değersiz kılışına dikkat çekiyoruz.

8 – ) 2948 belediye başkanından 27 sinin, 31.000 belediye meclis üyesinden 1340’nın kadın olduğu ülkemizde kadının siyasetten uzak tutulmasının, kadın sorunlarının çözülememesinin önemli nedenlerinden biri olduğunu anımsatmak istiyoruz.

9-) ‘Analar ağlamasın” söyleminin ancak bölen değil, birleştiren politikalarla olanaklı olacağını anımsatıyor ve tüm kadınlarımızı birliğe davet ediyoruz.

10-) Haksız savaşların en çok kadınları vurduğu gerçeği karşısında, Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerin iç işlerine müdahalesine ve haksız savaşlara karşı olduğumuzu ısrarla belirtiyoruz.

11-) Kadını her alanda eşitleyecek politikaları yaratmanın kadınların güç birliği ile olanaklı olduğu inancı ile bir parçası olduğumuz emekçi kadınlarımızın gününü sevgi ile kutluyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?