Dolar 32,3298
Euro 35,0568
Altın 2.285,05
BİST 8.979,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Az Bulutlu
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C

CİNGİL, YENİŞEHİR’İN SORUNLARINI KÜLLİYEDE ÇÖZECEK

CİNGİL, YENİŞEHİR’İN SORUNLARINI KÜLLİYEDE ÇÖZECEK
30 Ekim 2011 21:04
A+
A-

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Belediye Meclisi ve Kent Konseyi dururken Yenişehir’in sorunlarını Külliye’de çözmeye karar verdi.
Külliye Sohbetleri adı altında toplanan “üstat”lar memleketin yaralarına derman olacaklar.

Yenişehir Kaymakamlığı’nın projesiyle restorasyonu yapılan Sinan Paşa Külliyesi hem atıl vaziyetten kurtulmuş hem de belirli bir grubun buluşma yeri olmaktan arındırılmıştı. Bu projeyle birlikte Yenişehir 100 kişilik bir toplantı salonu, sergi salonu, yemek salonu ve şark köşesi kazandı.
Geçtiğimiz günlerde Yenişehir Belediyesi’nin internet sitesinde bir duyuru yayınlandı. “Sinan Paşa Külliyesi’nde Yenişehir Sohbetleri Başladı” başlığını taşıyan duyuru “Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil’in Yenişehir’in ihtiyaçları, sorunları ve tarihi geçmişi esas alınarak Yenişehir’in yol haritasını belirlemek üzere çeşitli gruplarla yapacağı toplantıların ilki geçtiğimiz akşam Sinan Paşa Külliyesinde, Yenişehir’de görev yapan Tarih ve Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin katılımıyla yapıldı” şeklinde başlıyor ve Külliye Sohbetleri adı verilen bu toplantıların Salı ve Perşembe olmak üzere haftada iki gün yapılacağı bildiriliyor.

Başkan Cingil’in Divan-ı Hümayun’u 

Sohbet esnasında çekilen fotoğraflara bakıldığında Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil’in bir Padişah edasıyla baş köşede bağdaş kurarak oturduğu görülüyor. Diğer misafirler ise Başkan Cingil kadar rahat değil. Elleri önde dikkatle sohbeti takip ediyorlar. Bu görüntü Osmanlı Sarayı’nda Padişah’ın Divan-ı Hümayun üyeleriyle toplandığı arz odasını anımsatıyor.
Külliye Sohbetleri’nin aralıksız olarak devam edeceği ve yaklaşık 250 toplantı yapılacağını söyleyen Cingil, bu sayede ilçenin her türlü sorununun masaya yatırılacağını ve halkın istekleri doğrultusunda uygun çözüm yollarının aranacağını ifade ediyor.  Başkan Cingil’in “Sohbetlere herkesin katılabileceğini ve halkımızın sorunlarını bire bir iletme imkânı bulacağından iyi sonuçlar vereceğini umuyorum” şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Katılımcı Kent Konseyi yerine “biz bize” Külliye Sohbetleri

Külliye sohbetleri’ni “İlçenin tüm sorunlarının masaya yatırılacağı ve halkın istekleri doğrultusunda uygun çözüm yollarının bulunacağı yer olarak tanımlayan Belediye Başkanı Bülent Cingil’in bir anlamda Kent Konseyi’nin yerini tutacak alternatif bir platform yaratma çabası içine girdiği görülüyor.
5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılar olan Kent Konseyi Yenişehir’de de kağıt üstünde mevcut. Hatta Kent Konseyi uzun bir aradan sonra geçtiğimiz hafta toplanarak Bülent Hamdi Cingil’i yeniden Konsey Başkanı seçti. Kent Konseyi’nin en az 6 ayda bir toplanma zorunluluğu olmakla birlikte Yenişehir Kent Konseyi de adet yerini bulsun diye 6 aylık sürelerde toplanıyor. Aslında daha sık, örneğin her hafta toplanması, kentin sorunlarına veya gereksinimlerine etkin çözüm önerileri sunması gereken konsey Başkan Cingil tarafından atıl duruma itiliyor ve bir anlamda baypas edilerek konseyin misyonu Külliye Sohbetleri denen yandaş oluşuma yüklenmeye çalışılıyor.

Yenişehir’de çalışmayan Kent Konseyi’nin kuruluş amacı

Kent Konseylerinin kuruluş amacı ise yönetmelikte şöyle özetleniyor “Kent Konseyi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek”tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

Kent Konseyi’ni kimler oluşturuyor?

Külliye Sohbetleri’ne Başkan Cingil’in istediği kişiler katılabilirken Resmi bir statüsü bulunan Kent Konseyi’nde işler daha farklı yürüyor. Her ne kadar Kent Konseyi’nde ayağa kalkıp “Başkan Cingil’i tekrar Başkan olarak görmek istiyoruz” diye görüş bildirmeyi vazife edinmiş Berberler Odası Başkanı Ahmet Akar gibi tiplemeler olsa da Yenişehir Kent Konseyi’nin Külliye Sohbetleri’nden daha katılımcı olduğu açık. Şöyle ki; Kent Konseyi’ne kimlerin katılabileceği ilgili yasayla çerçevelendirilmiş.
Konsey’e Kaymakam veya temsilcisi, Belediye Başkanı veya temsilcisi, kaymakam tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, siyasi partilerin temsilcileri, üniversite temsilcileri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili derneklerin ve vakıfların temsilcileri ve ayrıca kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi katılarak ilçenin sorunları tartışılır çeşitli konularda fikirler sunulur. Ayrıca Kent Konseyi toplantıları halka açık olduğundan isteyen vatandaş gelip toplantıları izleyebilir hatta söz alarak fikir beyanında bulunabilir. Kanunda Kent Konseyi’ne kimlerin katılacağı açıkça belirtiliyor. Bu durumda Cingil’in Yenişehir Kent Konseyi’nin üyelerini tamamen kendi belirleme gibi bir lüksü yok. Külliye Sohbetleri ise farklı. Başkan kimi isterse onlar hazır bulunur…

Kent Konseyi’ni etkisizleştirme çabası

Kuruluş amaçlarını ve katılımcı yapısını kısaca özetlediğimiz Kent Konseyleri’nin Bursa’da ve çevre ilçelerde oldukça etkin çalıştığı görülüyor. Cingil’in Kent Konseyi’ne benzer bir yapı oluşturmaya çalışmasına da şaşmamalı. Örneğin Külliye Sohbetleri’nin geçen haftaki konukları olan Tarih ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri Yenişehir Kent Konseyi çatısı altında fikir üretebilecekken Başkan Cingil’in Külliyesine konuk olmayı daha uygun görüyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de Külliye Sohbetleri’ne resmi bir desteği söz konusu olsa gerek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şeker de sohbete katılanlar arasında. Ancak tavsiyemiz şudur ki; Bu tarih üstatlarının engin bilgilerini Kent Konseyi çatısı altında resmi bir zeminde yapmaları sanıyoruz ki daha uygun olacaktır. Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili müdürlüklerin Yenişehir’e bir katkısı olacaksa bunun yeri Kent Konseyi olmalıdır.

Muhalefetin sesi çıkmıyor

Başkan Cingil’in Kent Konseyi’ni atıl duruma itme çabası karşısında muhalefet partileri CHP ve MHP’nin henüz bir açıklaması yok. Aslında muhalefet partilerinin henüz farkına varmadığı bu Cingil’in bu tutumdan yalnızca siyasilerin rahatsız olmaması gerekiyor. Kent Konseyi’ni oluşturan başta Kaymakam Samet Ercoşkun olmak üzere, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve diğer temsilcilerin bu konuyu gündeme getirmesi şart.  Bakalım Kent Konseyi toplantılarına mazeretleri nedeniyle katılmayan kaç üyeyi Külliye’de Başkan Cingil’in dizinin dibinde görebileceğiz.

(Yenisehir.com – Ters Köşe)

YORUMLAR

  1. Sahmuratt_1 dedi ki:

    İyi mi olmuş sence.Cumhuriyet Öğretmenine yakışmışmı bu duruş. Gerçi hangisi Cumhuriyet Öğretmeni ki. Allahtan benim çocuğumun öğretmeni değiller. padişahlık dönemi çoktannn bitti senin haberin yok herhalde. Çocuklar artık Okullarda eğitim öğretim görüyorlar. medresede değil.

  2. Sahmuratt_1 dedi ki:

    İyi mi olmuş sence.Cumhuriyet Öğretmenine yakışmışmı bu duruş. Gerçi hangisi Cumhuriyet Öğretmeni ki. Allahtan benim çocuğumun öğretmeni değiller. padişahlık dönemi çoktannn bitti senin haberin yok herhalde. Çocuklar artık Okullarda eğitim öğretim görüyorlar. medresede değil.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?