Dolar 34,0048
Euro 37,5349
Altın 2.746,89
BİST 9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 31°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
31°C
Hafif Yağmurlu
Per 32°C
Cum 32°C
Cts 25°C
Paz 24°C

ÇAĞDAŞ DÜŞÜNCE KULÜBÜ’NDEN HARF DEVRİMİ HATIRLATMASI

ÇAĞDAŞ DÜŞÜNCE KULÜBÜ’NDEN HARF DEVRİMİ HATIRLATMASI
1 Kasım 2011 22:33
A+
A-

Yenişehir Çağdaş Düşünce Kulübü modern Türk alfabesine geçişin 83’üncü yılı nedeniyle yaptığı açıklamada Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yapılacak etkinliklere önem vermesi çağrısında bulundu.

Açıklamada “Cumhuriyet rejimiyle problemi olan kesimlerin Türk Harf Devrimi’nin halkı geçmişinden koparttığı, tarihsiz ve kültürsüz bıraktığı gibi çarpık bir düşünceyi yaymaya çalıştığına değinilirken 1-7 Kasım Türk Harf Devrimi haftasının Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nce önemsenmesi ve nitelikli etkinliklerle kutlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

1928 yılında ülkemizdeki okuryazarlık oranı yüzde 10,6 idi

Yenişehir Çağdaş Düşünce Kulübü’nün açıklaması şöyle: “Ama hiç düşünmezler ki, halkın kaçta kaçı okuma ve yazma biliyordu; İstanbul’da ve Anadolu’da kaç kütüphane ve bu kütüphanelerde kaç kitap vardı; bu kitaplardan kaçı bilim ve ilim kitaplarıydı? Bu soruların yanıtlarını bilmesi gereken çağdaş tarihçilerden adlarını anmaya bile tenezzül etmediğimiz bazıları, günümüzde bile, harf devriminin halkımıza sorulmadan, tepeden inme yapıldığını ileri sürerler utanmadan. Harf Devriminin yapıldığı 1928 yılında, bütün ülkede okuryazarlık oranı yüzde 10,6 idi. Her yüz kadından sadece 5 tanesi okuma yazma biliyordu. Böyle gerçeklerin olduğu o dönemde ülkenin yeni bir alfabeyle tanışmış olması halkı eğitimsizleştirmemiş, tam aksine yapılan eğitim seferberliği sayesinde okur yazarlık oranı hızla artmıştır. “

1-7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası

Bugün kullandığımız modern Türk alfabesi 1 Kasım 1928’de Latin esasından alınan ve Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer verilerek “Türk harfleri” adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir. Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi yapılmıştır.
Atatürk, 9 Ağustos 1928 gecesi İstanbul’da Sarayburnu Parkı’nda düzenlenmiş bir şenlik sırasında, Harf Devrimini halka şöyle duyurmuştur; “Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz.(…) Bu yeni harflerle pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlaşacağız ki, Milletimizin yazısıyla kafasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir.”
1897 tarihli Osmanlı İstatistik Yıllığı’na göre okuryazarlık oranı %10.5’tir. 1927 nüfus sayımında değişmeyen bu oran harf devriminden yedi sene sonra yapılan 1935 yılı nüfus sayımında %19.25, 2000 yılı nüfus sayımında ise %87.32 olarak belirlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?