Dolar 34,2227
Euro 37,3104
Altın 2.935,39
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Bela Yenişehir’in yanı başına geliyor

Bela Yenişehir’in yanı başına geliyor
25 Nisan 2014 05:58
A+
A-

2009 yılında Yenişehir’de de yapılmak istenen ancak çevreciler ve vatandaşlar tarafından engellenen atık yakma ve depolama tesisinin bir benzeri yine yanıbaşımızda Turanköy yakınlarında kurulmak isteniyor. 

Tehlikeli atık ara depolama tesisi kurulmasına ÇED raporu verilmesinin gerekli olmadığı kararına bölgede oturanlar 1000 imza toplayarak tepki gösterdi. 2009 yılında benzer bir tesis dönemin yerel yönetimi ve yandaşlarının da desteğini almasına rağmen halkın tepkisi nedeniyle yapılamamıştı.

Bursa’nın, Kestel İlçesi’ne bağlı Turanköy yakınlarında kurulması planlanan 100 ton kapasiteli tehlikeli atık ara depolama, ambalaj atığı toplama- ayırma ve tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi kurulmasına Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verilmesi gerekli olmadığı kararına bölgede oturanlar 1000 imza toplayarak tepki gösterdi.

ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİL KARARI

Turan Köyü sınırlarında 3 bin 156 metrekare alanda 2 bin metrekare alanı kapalı tesis olarak Ya-Se Özel Sağlık Personel Hizmetleri Nakliyat Turizm, Endüstriyel Atık Sanayii Ticaret Limited Şirketi tarafından kurulması planlanan ‘Tehlikeli atık ara depolama, ambalaj atığı toplama, ayırma ve tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi’ tesisi için proje sahibine, başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ‘ÇED raporu gerekli değil’ kararı verildi.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Karara tepki gösteren bölgede yaşayanlar 1000 imza toplayarak, köylerinde tesisin kurulmasını istemediklerini belirtti. Turanköy ile Erdoğan Köy’de oturanlar, tesisin kurulacağı arazide pankart ve dövizlerle tepkilerini dile getirdi. Köylüler, yüzyıllardır köyde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürüttüklerini belirterek, “Bu topraklarda doğduk ve çocuklarımızı da burada yaşatmak istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu köylerde yaşayan bizlere bile bizlere sorma gereği duymadan köyümüze tehlikeli atık depolama tesisi kurmak için ÇED gerekli değildir raporu verilmiştir. Bu tesisin kurulmak istenen yerin etrafında ekili alanlarımız var Tarım ve havyacılık yapıyoruz ve yetiştirdiğimiz ürünlerle geçimi sağlıyoruz binlerce insanın açlığını gideriyoruz. Bu tesissin hava kirliliği ve toprağa atık suyunu boşatması ile zehir saçacaklardır” diye konuştu.

HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Köylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tesisin arıtma tesisleri olan Bursa’daki onlarca sanayi bölgelerinden birinde kurulması gerektiği neden düşünemediklerini de kaydederek, şöyle dedi:
“Bursa’da onlarca organize sanayi bölgesinde boş yerler dururken kentte üretilen bu atıkların yalnızca tarlası ucuz olduğu için ticari çıkarla Turanköy’e taşınmasını, buraya tesis kurulmasını asla kabul etmiyoruz. Biz Turanköy, Erdoğan Köyü ve çevre köylerde oturanlar olarak köylerimize sadece tehlikeli atık depolama tesisi değil, bunun gibi başka tesislerinde kurulmasını da kabul etmiyoruz. Biz çevremizde tehlikeli atık olmasını istemiyoruz. Bunun için imza kampanyası düzenledik. Bu imzalarla yasal hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?