ARINÇ’IN YANITI MEMNUN ETMEDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “İnternet medyası yasası için aralarında merkezi Yenişehir’de bulunan İnternet Yayıncıları Derneği’nin de bulunduğu kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle ortak çalışıyoruz” dedi. Arınç internet medyası temsilcilerinin yıllardır beklediği ‘İnternet Medyası Yasası Taslağı’nın Başbakanlık’a sunulduğunu belirtti.
Arınç’ın konuyla ilgili açıklaması, internet yayıncılarını memnun etmedi. Merkezi Yenişehir’de bulunan İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) Genel Başkanı Tayfun Sırman, memnuniyetsizliğini dile getirdi ve TBMM bilişim komisyonu ve ilgili kurumlarla ortak çalışmalarımız dernek olarak sürüyor ancak Arınç’ın bu konudaki yanıtı yetersiz. Gerekli adımların atılması şart” dedi.
Bülent Arınç, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün, konuya ilişkin soru önergesine cevap vermiş ve ”Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüzce, internet haber sitelerinin 5187 Sayılı Basın Kanunu’nun kapsamına alınması amacıyla bir çalışma başlatılmış, ancak bu konunun gerek çok teknik olması gerekse diğer kurum ve kuruluşların görev alanlarını da ilgilendirmesi nedeniyle, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi ilgili diğer kurum ve kuruluşların katılımıyla toplantılar yapılmış, elde edilen veriler dikkate alınarak, ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı’ hazırlanmıştır.” Demişti.
İnternet Yayıncıları Derneği’nin taslak yasa teklifi meclise sunulmuştu
Hazırlanan kanun tasarısı taslağının ilgili bakanlıkların yanı sıra Basın İlan Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İnternet Yayıncıları Derneği, Medya Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’ne gönderilerek görüşlerinin istendiğini ifade eden Arınç, şunları kaydetti: “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüzce, yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlar il sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda, söz konusu Kanun Tasarısı Taslağı üzerinde yeniden çalışmaya başlanmış, uzun bir çalışma süresi sonucunda oluşturulan taslak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak üzere Başbakanlık’a gönderilmiş olup, söz konusu çalışmanın yasalaşması halinde, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz bünyesinde internet medyasıyla ilgili bir birim oluşturulup oluşturulmayacağı ayrıca değerlendirilecektir.”
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bülent Arınç’ın son 2 yıl içerisinde yaptığı açıklamalara rağmen yasanın TBMM’ye hala taşınamadığını belirtti. Gerek yayın yapan internet haber sitelerinin, gerekse bu haber sitelerinde çalışan gazetecilerin sayısının hızla artmasına karşın, yasal eksiklikler nedeniyle internet gazetecilerinin güvencesiz bir şekilde çalıştıklarına dikkat çeken Demiröz, “3?5 ayda 4+4 ve Büyükşehir Yasası gibi ciddi tasarıları Meclis’ten geçirebilen iktidar, binlerce gazeteciyi ilgilendiren 15 maddelik bir tasarıyı TBMM’ye bile gönderemiyor. Sayın Arınç’ın yönelttiğimiz birçok soruya yanıt vermemesi üzücü. Arınç’ın kısa yanıtı bilinenleri tekrardan ibaret.” ifadelerini kullandı.