Dolar 32,5533
Euro 34,9624
Altın 2.450,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 19°C

47. Kütüphane Haftası

Kütüphane Haftası ile ilgili Yenişehir Süleymanpaşa Halk Kütüphanesi’nde yapılan törende, Koyunhisar İlköğretim Okulu öğrencileri, günün anlam ve önemini anlattılar, şiir okudular ve günün anlamına uygun sözleri derleyip katılanlarla paylaştılar.

47. Kütüphane Haftası
10 Nisan 2011 22:04
A+
A-

Her yıl mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda ve ilçemizde kütüphane haftası olarak kutlandı. Kütüphane Haftası ile ilgili Yenişehir Süleymanpaşa Halk Kütüphanesi’nde yapılan törende, Koyunhisar İlköğretim Okulu öğrencileri, günün anlam ve önemini anlattılar, şiir okudular ve günün anlamına uygun sözleri derleyip katılanlarla paylaştılar.

Hafta nedeniyle ilgili olarak hazırlanan sunumda ise çarpıcı bilgiler yer aldı.

Hazırlanan sunumda; ülkemizde kitap okuma oranının yalnızca yüzde 4,5 olduğu belirttikten sonra, Japonya’da bir yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye’de bu sayı yalnızca 23 milyon 386 olduğu, yani, Türkiye’de bir yılda basılan kitap, Japonya’da neredeyse bir günde basıldığı,

Türkiye’de üniversite bitirenlerin sayısı son yıllarda 14 kat arttığı halde, kitap okuyanların sayısı 1965 yılındaki oranın onda birine gerilediği,

Araştırmalara göre kişi başına bir yılda basılan kitap sayısı Japonya’da 25, Fransa’da ise 7, oysa Türkiye’de 12 bin 89 kişiye bir kitap düştüğü ifade edildi.

Kütüphane müdür vekili Serkan Yüksel yaptığı kısa konuşmada, “Kütüphane haftası kütüphaneler ile okuyucularını bir araya getirmek, kütüphaneleri tanıtmak, hizmetlerinden haberdar etmek ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla ülkemizde 47 yıldan beri kutlanmaktadır.” dedi.

Konuşmasında Yenişehir Süleymanpaşa Halk Kütüphanesi’nin tarihi hakkında da bilgi veren Yüksel, 2010 yılı istatistik bilgilerini verirken 1182 adet yeni kitap geldiğini söyledi ve toplam kitap sayısının 27 bin olduğunu ifade etti. Kayıtlı üye sayısının 600, ödünç kitap alan okuyucu sayısının ise 3116 kişi olduğunu belirten Yüksel, ödünç verilen kitap sayısının 8850 adet olduğunu söyledi.

Törende, yıl içinde 98 kitapla en çok kitap okuyan kişi seçilen Cemalettin Cırak’a, 53 kitap okuyarak en çok kitap okuyan öğrenci olan Koç İlköğretim Okulu öğrencisi Volkan Bora’ya ve en çok üyesi bulunan okul sıfatıyla Osmangazi Lisesi ile iki yıldır Kütüphaneler Haftası programını, kütüphane de kutlayan Koyunhisar Köyü İlköğretim Okuluna plaket verildi.

Plaket töreni öncesinde kısa bir konuşma yapan Kaymakam Samet Ercoşkun, okumanın önemini anlatırken, yapılan her sınavdaki soru çeşitleri incelendiğinde, soruların uzun paragraflardan oluştuğunun görüleceğine dikkat çekti ve “Bu soruların kısa sürede okunması ve doğru anlaşılması için kitap okumayı alışkanlık haline getirilmiş olması gerekir.” dedi. Ülkemizde gerek basılan kitap, gerekse okuma oranları bakımından birçok ülkenin gerisinde olduğumuz gerçeğine de değinen Kaymakam Ercoşkun, sorunun farkına varmak ve değiştirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı ve bazen bir kişinin bile çok şey değiştireceğini belirtti.

Tören sırasında hazırlanan sunumda, yer verilen gezici eşekli Kütüphane örneğine de değinen Kaymakam Ercoşkun, “ O gün o şartlarda kitapla buluşmak için onca emek harcanmış.  Bugün şartlarımızın çok daha uygun. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığının daha yaygınlaştırılması gerekiyor.“ dedi veeEn çok kitap okuyan Cemalettin Çırak’ın, “Televizyonum bozulmuştu. O zaman kütüphane ile tanıştım ve o gün bu gündür okuyorum.” açıklamasına atıfta bulunarak “Galiba, bazen televizyonlarımızın bozulması gerekiyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?