Dolar 32,6095
Euro 34,7751
Altın 2.505,88
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 25°C

CUMHURİYET BAYRAMI’NIN YENİŞEHİR’DEKİ İLK KUTLAMASI

6 Kasım 2012 15:49
A+
A-

Yenişehir Gazetesi son sayısında Cumhuriyet Bayramı’nın Yenişehir’de ilk kez kutlanılmasını manşetine taşıdı. Cumhuriyetimizin 89. Yılı tüm Türkiye’de büyük bir coşkuyla kutlarken, Yenişehir’deki ilk kutlamaların ayrıntılarını, Turgut Yüce’nin Yenişehir Belleği adlı kitabından aktarmak istiyoruz:
“Bu röportajda anılarını naklettiğimiz ilçemiz eşrafından M. Emin Lapacı’yı 2007 yılında 92 yaşında iken yitirdik. Bu röportajda anılarına yer verdiğimiz Veysel Uyanık ise yine 92 yaşında 2008’de yitirdiklerimizdendi.
Yenişehir’deki muhasebecilerin duayeni iken yaşamını yitiren Mehmet Emin Lapacı o günlere ait anılarını şöyle anlatmıştı:
”O günleri acısıyla tatlısıyla hâlâ unutamıyorum. Annemin babası olan, dedem Ahmet Özeç belediye başkanıydı. Belediye binası ise Eski Zeytin Pazarı’ndaki (İstiklal Meydanı) Yüncü Emin Özel’den başlayıp, Konfeksiyoncu Cahit Atılgan’a kadar olan dükkânların üzerinde bulunuyordu.
Cumhuriyetin ilan edildiği o ilk günkü kutlamalar, Zeytin Pazarı dediğimiz yerde başlayıp, geç saatlere kadar, büyük bir coşku ve tam bir bayram sevinci içinde geçmişti. Bir tarafta davullar, zurnalar çalıyor, insanlar oynuyor, “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri yeri göğü inletiyordu.
Önce terzilik, sonra da halıcılıkla iştigal eden Veysel Uyanık ise bu kutlamalara ilişkin anılara şu eklemeyi yapmıştı:
“Bu kutlamalar sırasında Yunanlıların kaçarken bıraktıkları silah ve mermiler kullanıldı. Yer gök silah sesinden inliyordu. O gün bambaşka bir gündü. Zeytin Pazarında dört cumhuriyet bayramı kutlaması daha yapıldı. Fakat hiçbiri ilk günkü gibi olmamıştı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?