Dolar 32,4453
Euro 34,7618
Altın 2.428,31
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 20°C
Cum 17°C
Cts 16°C

EHLİYET ALMAK ZORLAŞACAK

EHLİYET ALMAK ZORLAŞACAK
29 Temmuz 2012 01:59
A+
A-

Ehliyet sınavlarının, “bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması” kararı alındı.

Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Başkanlığı, halen Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) gerçekleştirilen ehliyet sınavlarının, “bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması” kararını aldı. Kurul, direksiyon sınavının kriterlerinin yükseltilmesini ve sınavlarda profesyonel sınav yapıcılarının bulunmasını talep etti. Kurulun çalışmalarıyla ilgili alınan kararlar, özel bir yazıyla il valiliklerine gönderildi. Yazıda, alınan kararlar tek tek belirtilirken, halen Türkiye’de tartışılan sürücü kursları ve ehliyet sınavlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili kararlara da yer verildi.
Sürücü sınavlarında profesyonel sınav yapıcıların görev almasının yanı sıra direksiyon sınavında başarılı olma kriterlerinin artırılmasına, kursların ve direksiyon sınavlarının MEB, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevlilerinden oluşan bir komisyonca denetlenmesine karar verildi.
Kurul kararlarıyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Gönültaşlar Sürürcü Kursu Usta Öğreticisi Ömer Gönültaş’ın “İlk defa ehliyet alacakların iyi birer sürücü olmalarını sağlamak ve trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırmak amacıyla, mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılarak 1 yıl süreyle aday sürücülük uygulaması başlatılması da yer aldı” derken, yasama yılının son mesaisini yapan TBMM’de geçen torba teklifle ilkokul mezunları için ehliyet alma yolunun açıldığını hatırlattı..Böylelikle 2011 yılında ehliyet alma hakkını kaybedenler ve 1997 yılı öncesi ilkokuldan mezun olanlar ehliyet alabileceğini ifade eden Gönültaş “ Bence bu kanun bir adaletsizliği düzeltmiş oldu” dedi.
“Önceden ehliyet almanın şartı en az ilkokul mezunu olmaktı, 1994 yılında ehliyet alabilmek için yeni bir yasa çıktı ve en az orta okul mezunu olma şartı getirildi. 1999’da tekrar yeni bir yasa çıktı, 2004 ile 2006 arasında yine ilkokul mezunları ehliyet alamadı. Bu kez 2006’daki yasa 5 yıl daha uzatıldı ve geçen yıl Temmuz ayında bu süre yine sona erdi. Madde değiştirildi. Yeni kabul edilen yasaya göre ilkokul mezunu olmak yeterli “ diyen Gönültaş, sürürücü eğitimlerinin kalitesinin yükseleceğini ve sürücü kurslarının da bu noktada ehliyet almak isteyenlerin en büyük yardımcıları olacağının altını çizdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?