Dolar 32,3308
Euro 35,1814
Altın 2.247,37
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
8°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 15°C

YENİŞEHİR BUĞDAYI MERCEK ALTINDA

YENİŞEHİR BUĞDAYI MERCEK ALTINDA
15 Nisan 2018 22:32
A+
A-

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Yenişehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışmasıyla, buğdaydaki gerçek kalite düzeyi ortaya çıkarılacak.

3 köyde yapılan deneme ekimlerinden olumlu sonuçlar alındı.

Yenişehir’de yetiştirilen buğdayların, son yıllarda tüccarlar tarafından kalitesiz oldukları gerekçesiyle düşük fiyattan alınması yetkilileri harekete geçirdi. 3 köyde pilot uygulama başlatıldı ve gönüllü çiftçilerin tarlalarına deneme ekimleri yapıldı.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ilk aşamada Menteşe, Selimiye ve Kavaklı köylerindeki 4 gönüllü çiftçinin kendi tarlalarında, geçen yıl ekim ve kasım aylarında buğday ekimleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Aranmaz, “Belirlediğimiz ilaç ve gübrelerin kullanıldığı bu tarlalarda ürünün gelişimi oldukça iyi görünüyor. Önümüzdeki haziran ayındaki hasatta bu tarlalarla alınacak örneklerle, başka bölgelerdeki tarlalardan alınacak örnekler analize gönderilecek. Pilot bölgelerdeki ürünlerle, diğer bölgelerdeki ürünlerin analiz sonuçları karşılaştırılıp aralarında kalite farkı olup olmadığı tespit edilecek” dedi.

Hasat döneminde buğdaylardan alınan numunelerin İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarı ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiğini ifade eden Aranmaz, “Geçen yılki hasattan aldığımız numuneler süne zararlısının etkileri yönünden değerlendirilmiş, Yenişehir’in buğdayları Bursa’nın diğer ilçelerinin buğdaylarıyla aynı kalitede çıkmıştı” diye konuştu.

Buğday alımı yapan tüccarların öne sürdüğü gerekçelerin gerçeği ne denli yansıttığının deneme ekimleriyle ortaya çıkacağını belirten Aranmaz, ayrıca ürünün mevcut kalitesinin artırılmasının da sağlayacağını kaydetti.

Buğdayların gelişiminin sıkı biçimde kontrol edildiğini ve çiftçilerin bilinçlendirildiğini ifade eden Aranmaz, özellikle pas hastalığı ve süne zararlısıyla mücadele için ek önlemler alındığını söyledi. Aranmaz, “Çiftçilerimize, bu gibi hastalıklarla mücadele için doğru ve zamanında ilaçlamanın hangi koşullarda ve nasıl yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Tarlaları, süne yoğunluğunu tespit etmek amacıyla sıkı biçimde denetlerken, gece ve gündüz sıcaklık farklarından oluşan nem ve çiy yüzünden ortaya çıkabilecek pas hastalığıyla etkin mücadele yollarını gösteriyoruz” diye konuştu.

İlçeye tahıl analiz cihazı kazandırmasının da hedeflendiğinin altını çizen Aranmaz, “Ürünün gluten, protein, nişasta ve enzim oranlarını bu cihazla belirleyeceğiz. Böylece ne denli kaliteli ürün yetiştirildiğini bilimsel olarak saptamış olacağız” dedi.

SÜNE YOĞUNLUĞUNA DİKKAT

Bugünlerde buğday ekili arazilerde süne yoğunluğunun saptandığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, gelişmenin sıkı biçimde takip edildiğini vurguladı. Süne zararlısının doğal denge içinde doğal düşmanları tarafından ortadan kaldırılmasını beklediklerini belirten Aranmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Tehlikenin boyutlarının büyümesi durumunda ilaçlama yapılmasına karar verilecek. İlaçlama, süneyle mücadelede en son tercih edilen bir yöntem. Çünkü, süneyle mücadele ederken, doğaya yararlı diğer böceklere de zarar verilmesi söz konusu. Zorunlu kalmadıkça ilaçlama yapılması kararı vermiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?