Dolar 32,6004
Euro 34,8280
Altın 2.491,99
BİST 9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Milli bayramlar halka emanet

Milli bayramlar halka emanet
4 Haziran 2014 06:14
A+
A-

Atatürk’ün Yenişehir’e gelişinin 88. yıldönümünde Yenişehir’de ilk kez kutlamalar yapıldı.
20 Mayıs’ta Çağdaş Düşünce Kulübü ve Gençlik Birliği’nin (GENÇ-BİR) çağrısıyla  “Atatürk Yürüyüşü” gerçekleştirildi.
Ardından 21 Mayıs akşamı Yenişehir Gençlik Tiyatrosu tarafından Atatürk’ün Yenişehir’e gelişinin 88. Yılına özel bir program sahnelendi.
Atatürk 20 Mayıs 1926’da Bilecik üzerinden Bursa’ya gidişi sırasında ilk kez Yenişehir’e uğramış ikinci ziyaretini ise 15 Temmuz 1935 tarihinde İznik üzerinden yapmıştı. Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde Atatürk’ün kenti ziyaret ettiği tarihin ayrı bir önemi
olmasına ve bu özel günde çeşitli kutlamalar yapılmasına rağmen Yenişehir’de böyle bir etkinliğe rastlanmıyordu.
Düne kadar milli bayramların kutlanmasını ordunun ve devletin tekeline bırakmış bir halk çoğunluğunun sivil kutlama etkinliklerine yönelmiş olması sevindirici.

19 Mayıs’ta Heykel Meydanı’nda gerçekleştirilen ve 5 dakikada geçiştirilen 19 Mayıs törenine Kaymakam ve Garnizon
Komutanı’nın katılmayışı bu yönelimin haklılığını gösteriyor.

Adı üstünde ‘milli bayramların’ millet tarafından kutlanması ve sahiplenilmesi AKP iktidarının milli bayramlara bakışının ortada olduğu bir süreçte umut verici.
19 Mayıs’ın hemen sonrasında ilk kez tarihe kaydedilen 20 Mayıs ise Yenişehir’de halk tarafından “Atatürk Günü” olarak anılacaktır.
Milli bayramları Atatürk Anıtının önünde 5 dakikalık törenle geçiştirenlerin donukluğu yerine, elinde bayrağıyla “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırarak yürüyen 7 yaşındaki bir kız çocuğunun heyecanını izlemeyi tercih ederim.

Ayrıca,
Samimiyetin zorluklarından, ekip olmanın ve mücadele etmenin güçlüklerinden dem vuranlar için de kaybedilmiş bir samimiyet
sınavıydı adeta 20 Mayıs.
Samimiyeti ve mücadeleyi laftan ibaret gördüklerine inanmaya başladığım kişilerin kaybettiği bir sınav…

★ ★ ★

Bir de yürüyüş öncesi, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse’nin parti üyelerine gönderdiği bir mesajdan bahsetmek istiyorum:
Üyelere gönderilen mesajda özetle “Çeşitli makamlardan ve partililerden CHP’ye çeşitli sorular geldiği ancak CHP’nin 20 Mayıs 2014 akşamı düzenlenecek yürüyüşle ilgili bir etkinlik kararı almadığı ve yürüyüşün kendileriyle ilgisi olmadığı” ifade edilmiş.

Ahmet Köse bu mesajla hangi amaca hizmet etmiş ve bu mesajı neden atma ihtiyacı hissetmiş bilinmez ama, yerel seçim öncesi Yenişehir’de tek bir kitle yürüyüşü gerçekleştiremeyen Köse’nin 20 Mayıs’ta Atatürk yürüyüşü düzenleyebileceğini düşünen makamları ve partilileri merak ettim açıkçası.

YORUMLAR

  1. ekrem yaşar dinçer dedi ki:

    Yazını okurken duygulanmamak elde değil.Teşekkür ederim. Bu kutlamaları yapan insanlara şaşıyorum. neyi kutluyorlar bilmem kaç bin yıl önce nin kutlamaları.Evet insan neslini soyunu ,sopunu unutmamalı ve geçmişine sahip çıkmalı. Bizler önce CUMHURİYETE sahip çıkalım ki, Diğerlerini de gönül rahatlığı ile kutlayalım. Eğer.Eğer CUMHURİYET kutlamayacak-san hiç birisini kutlamayacak sın.Kalen kılınçtan çok keskindir. Kaleminin mürekkebi hiç bitmesin kardeşim.Saygılarımla.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?